pesanan ringkas.

kesedihan bukan selamanya.

1:00 PM









just nk share, ingatlah dan amalkan ayat ni bila awak tengah sedih or stress... lepas tu amik wuduk, for sure, awak memang akan rase lega sesangat..last one, ingatlah ramai orang yg syg awak ade sekeliling awak.




dan....



kalau awak tengah sedih, cuba elakkan dengar lagu yg lagi lagi sedih dan jgn ingat memori yg sedih sedih.. tu akan menambahkan lagi kesedihan awak..





- google -

p/s : semua orang akan alami kesedihan tu, ingtlah.. setiap ujian yg kita hadapi pasti ada hikmahnya :)


word of the day :

everything happens for a reason. the hard part is trying to find out the reason. -google-















pesanan ringkas.

mulakan hari dengan senyuman :)

6:30 AM





amalan hari jumaat :




Rasulullah s.a.w bersabda, perbanyakkan selawat kepadaku pada hari jumaat dan malam jumaat. sesiapa yang berselawat kepadaku 1kali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10kali (al-baihaqi )





daripada Abu Said, Rasulullah bersabda "sesiapa yang membaca surah al-Khafi pada hari jumaat, maka akan diterangi cahaya antara 2 jumaat" (riwayat al-Nasa'i dan al-Baihaqi )





daripada Ibn Abbas, Rasulullah bersabda "sesungguhnya hari ini (jumaat ) ialah Hari Raya Allah jadikan untuk kaum muslimin. sesiapa yang mendatangi solat solat jumaat, maka hendaklah dia mandi. jika dia memiliki minyak wangi hendaklah dia memakainya " (riwayat ibn majjah dan sanah hasan )




- perkongsian dari seorang kawan yg minta sy smpaikan -





selamat beramal


words of the day :

knowing is not enough, we must apply.. willing is not enough, we must do - johann wolfgang-







opinion

gunakan function telinga dgn baek.

1:45 AM



rmai antara kita bole jadi pendengar yang baik dan mahukan respond yang baik dari pendengar kan ? kekadang bila orang ceritakan masalah dia pada kita, ade yang bagi respond yang excited nak tahu *muka teruja-uja gitu, tapi ade jugak yang bagi respond acuh tak acuh je.. act, kite sendiri pun, kalu orang bagi respond yang xbesh, malas nak cite masalah an ? same goes to me..

cubalah jadi pendengar yang baek.. bila dorang bercerita , dengar dulu cite dorang tu sampai abes, kadang2 ade je yg suka menyampuk dan sibuk nak bercerita pasal dia balik... haiyaa! lw ak sendiri pun, maleh nk cito eh masaloh law gitu respond nye..so, better diam je dulu.. dengar dia cite dulu dan eye contact, angguk le kepala tu skit tnda kita dgr.. jgn pulak time dia bercerita kita sibuk wat keje laen.. focus pd dia sekejap je.. xsala an ? tu tanda respond yg baek..


pastu xnk la bg sesi cite cite tu bosan , tanyela soklan, so bile korang tnye soklan.. mesti dia fikir korang excited dgr cite tu.. then, bila da ade mase yg sesuai *cam bile dia abes cerita, bagila pendapat dgn nada yang lembut dan cuba la elak dari mengkritik yep , xsemua bole menerima pendapat orang dgn mudah kan? so, law nk bg pendapat tnpa bagi sesape terasa.. cakap lelok je.. hati siapa yg xtersentuh pd kelembutan kn ?


last, bile kita da jadi sala sorang pendengar yg baek.. insyaAllah, orang pun senang ngan kite.. dan yang penting sekali.. jaga perkongsian tu dengan baek.. jangan lerrr plak gi cite pada org laen.. nanti kepercayaan orang pada kita plak kurang..



p/s :the secret to friendship is being a good listener -copypaste-





thniah tuk adik saya,suhaizie coz dpt twrn sbp tu... buat keputusan yg baik.. yakin dgn kptusan adik.. n sori.. ja xdpt anta adik dftr kt sane.. gudluck kt sane ! <3







sihattaksihat.

doc, i need u.. :D

10:50 AM

Its been too long ak xg fatayat.. then, tghri tadi tergerak hati nk prgi.. law nk tw pe tu fatayat, tekan SINI… tpi tu bkn pucuk pangkal entry aku kali ni.

Well, ari kamis , ari yang paling teruk bg aku.. mmg dari ptg rabu tu ak xmkn.. ak pun xtw npe..maybe sbb ak penat sgt, tu yang rse mcm malas je nk mkn.. ak xmkn n xmnum pape sampai pagi kamis.. ak bgn pagi tu still oke..pas sbuh, perut da ase laen mcm.. ak tido kejap.. then nk bangun da xbole.. sakit sgt weh.. mmg xthn, ak da pkir xnk g kelas. Terlmpau skt, tapi kul7blh, ak bgn jgk..pakse dri, mnum susu.. baru oke sikit.. pastu, pg tu mmg prut xselesa.. ak ad niat nk g derma darah pagi tu sebab kt KMJ ade kempen derma darah, tp mmg xbole la kan. Sedih L , tapi.. its oke dear, next time bole drma lagi *sedapkan hati sendiri, haha.. * apa yang agak sedih, waktu ak sakit tu aku xtw nk bagitahu sape.. nk gtw mak, memang mustahil.. t lagi susah hati dye.. so, its better just diamkn aje..

Then, petang tu mmg xlarat.. malam tu g mkn jgak.. mkn bbur, first time bbur ak abes, haha.. lapa sangat kot :D .. after mkn kitorang smbung wat lab report.. then, nga wat report tu aku da pening2 da.. tp, its normal sbb ak mmg cepat pning.. tapi nga syok2 wat keje.. ade sumtin mngalir kua dari hdung.. yes! Ak da tw.. its we call “blood” or bahasa melayu nye darah. Wuahaha. Jangan panik kawan kawan, tuu normal bagi diri saya.. tapi tapi tapi. Kali ni truk sikit.. memang brdarah xhenti dari pkul sbelas mlm smpai 12 lebih. Then, pagi tu.. ade lagi.. setiap kali hdng tu berdarah, ak akan strt pening. Tmbah2 lam kuantiti yg banyak. Memang best la kan jawab kuiz bio pagi semalam.


pastu pastu kann, mlm tadi berdarah lagi, byk2 hari.. malam td paling truk aku pena kena.. byk sgt.. well, time tu kawan col.. nga cakap ngan dye.. tbe2 darah mngalir.. memang smpt tekup hidung tu ngan tgn jela.. then , aku ase la.. law letak lam mangkuk mmg spruh jgk la drh tu.. cian kawan ak, pening2 dye tgk darah byk sgt.. tp thnks wani n ziela.. korang bmbang gle an time tu ? sue yang kena plak trgelak2, haha :D

Kekadang aku terpikir jugak, ape punca semua ni kan, then aku search everything sal ni..

Ap yang info tu kasik, Hidung berdarah atau (epistaksis) biasa berlaku bila salur darah kecil kapilari di rongga hidung kamu tu pecah. *macam mstahil je, takkan kerap kapilari lam rongga hidung ak pecah, hihi :p *

Sbb laen :

· Suhu lam badan terlampau tggi

· Selaput mucus tu kering

· Selsema trlalu lame

· Tekanan darah tinggi

· Ketumbuhan lam hidung

Tekanan darah tu yang aku trgelak bace. Memang ak pnye tkanan darah xstabil.. dulu waktu mrsm, aku prnah cek.. hospital bentong, haha.. ingat lagi weh. Tekanan aku 144/98.. mak ai, tggi sesangat, ak pun terkejut.. tapi ak xkena tahan wad sbb dktor tu ckp awak ni tnsion kot, muda2 mustahil ad tknn drh tggi.. hihi.. then, sal ktumbuhan lam hidung tu mustahil kot.. sebab waktu form4 jgk.. hihi.. *doctor hosp bntong da aim aku, haha * aku terpaksa g sane sbb hidung brdarah xhenti bbrapa mlm.. so, ak g sane kena amik darah.. then, tggu keputusan darah tu lame jgkla.. then, dktor ckp aku tade pape.. so, im oke with it.. bile gtaw kat my mom sal ni, memang la mak saya suh g klinik. Tapi kelas full jumaat tu. Bile petang da mlas nk pergi.. u know y ? kekadang aku da rase terbiasa ngan fenomena hidung berdarah ni .. tapi , memang agak xbesh sebab stiap kali darah tu keluar, aku akan start pening.. then, pape pun xleh buat..

pagi2 tadi, abah col.. tnye cane.. sbb mlm tu ak msg gtw.. abah suh g klinik sbb xpena jadi cmtu skali.. tapi, aku xnk.. tu bukan degil, tapi leceh la nk g klinik.. t kena amik drh,tggu lame.. bosan, huhu :p




Words of the day:

Trying to forget someone that you love is like trying to remember someone that you nevet met.

p/s: saya perlukan awak bila sume ni jadi.


Salam ikhlas,


Suhaiza.

fall

fall in love again ?

11:34 AM








kaktus melambangkan diri saya, thts y i love it <3






p/s : ade sape2 nak bagi kaktus pada saya x ? ^___^



words of the day :

when you think that you're not happy with your life, always think that someone is happy simply because you EXIST - unknown-


Like us on Facebook