study week vs assignment week

12:34 PM





assalamualaikum readers. *acahacahbloggerfemessikit* HAHAHAA

okay okay sekarang dah start study week. seminggu je stdy week nyaaa. i need another week, can aahhh? sebab hmm hmmm banyak giler assignment kena buat ni.

study week vs assignment week

banyak giler assignment yang nk kena submit. and i feel like hmmm tak nak cakap lah. assignment yang kita post haritu semua dah siap. ni yang terbaru punya. last last dapat tahu kena buat assignment ni. banyak giler wooooo. hahahahah 7items/topic for individual report plussss 7 topik for self assignment. amacam? *kekening sikit* hahahhaa


nak tolong kita buatkan ke? *muka excited* btw nih jadual exam.

final exam sem 3

nah tu jadual exam sem 3. macam biasalah UPM memang suka kasi exam banyak paper satu hari. sebenarnya satu hari satu paper je semua. tapi lecturer subject yang killer tuk this sem tarik buat 30.12.13 jugakkkk. dah la tempat exam dekat k17.


kalau nak tahu k17 tu budak medik je. memang xpernah pegi sana since dorang punye kolej jauh terpinggir sebab terus sambung dengan hospital serdang. pernah pegi pun haritu sebab kura kura sakit, kena bawak g veterinar. dah la gap satu jam, macam mne nak pegi k17? :O :O bas bukan selalu ada nak ke sana pastu hmmm * banyak betul excuse.bila nak berubah suhaiza? hmm hmm *


dh xnak cakap banyak. ni tengah break jp dari buat assignment. sebab rasa mcm nk muntah mengadap assignment, haruslah bertukar kepada blog. hhahahaha


p/s : doakanlah Suhaiza binti Mohammad Suki ni supaya dapat improve dia punya result. thank you. me love you. 



edisi khas

dah tua dah?

12:45 AM

assalamualaikum.

walaupun post ni agak lambat sehari. sue mntk maaf sangat sebab rabu memang kelas sue full smpai malam. so tak sempat nk buat entry ni.

so 18/12/13, birthday girl friend kitaa ni. dia tersangatlah baik. kitorang kenal waktu kat matrik. awal awal tuu tadela rapat mana pun. but i dont know how we can get close each other. mungkin satu blok satu kelas semua tu kot? but she just soooo sweet for me.

waktu kat matrik dia sgt membantu. tak kesahlah blaja ke apa ke. yang plg tak bole lupa bab charge handphone, plug bilik kita tak boleh gunaaa sepanjang satu sem dan sepanjang tu jugak kita chrge kt bilik diaaa. hahaha. thank you dear rohaziela rasid. <3

actually kitorang rapat bertiga. ke mana pun bertiga. lagi sorang wani. kitorang selalu study sama sama waktu stdy week and done our tutorial together. dorang biasanya akan stay kat bilik kitaa. sebab ada katil kosong and study sesama. hahaha. paling tak boleh lupa time brthday sebab dorang kekonon buat surprise padahal tulis kad kat dalam bilik sue jugak, HAHAHA lawak.

moment dengan ziela yang paling xboleh lupa. kitorang stay up and lapar. time tu kul 5pg. gigih kitorang buat megi guna air mineral, hahahaha. sebab lapar sangat. wani tengah lena sebab dia demam time tu. hihihi.

anddd anddd part yang paling xleh lupa bila hidung berdarah teruk time stdy week. dua budak ni gelabah macam apa. hahaha siap hulurkan mangkuk bagai, hahahahahha. see, they love me that much.


ziela, sue happy dapat kenal dengan awak . nak cakap sikit kat awak. my hope.. all i want is, i want you to stay with me, be my bestfriend forever. always be with me even there is no one want to stay around me. and i love you to the max. both of you, ziela and wani. :) *sukahatilagrammarterukpungggg




me w/ her





yang duk melekat tepi kita tu diaaaa haha

p/s : doakan kita dapat jumpa dlm masa trdekat niiiii :)








bonding time

up and down

12:39 PM



assalamualaikum dear readers * i know tade pun yang nak baca T_T *

sebenarnya, lately ni motivation macam down sikit. i dont even know why. rasa macam nak balik sekarang, peluk ma abah pastu balik U semula, hahahaha *memangla tket tu murah kan?* sekarang tiket naik harga, pegi balik pun dah sampai seratus. mungkin lah bagi korang xmahal. tapi bagi iolss ni mahal kot T_T dulu dulu kita balik pegi balik pun rm66 je tahu?

tetiap hari cakap fon dengan ma abah. pena sekali tu ternanges, tp tahu ma tak perasan tapi suara dah serak dah, pastu cepat2 cakap kt ma ada kerja. forever homesick, thats me! mana mana tempat pun,rumah paling best.

entry kali ni nak cerita pasal ma abah kita. rasanya mcm tak pernah pun ada entry special untuk dorang. maa abah orang yang paling special. susah senang dorang sentiasa ada. time skolah dlu abah selalu teman buat hmework sampai kul1 pagi cmtuuu sambil baca buku doraemon,hahaha.

bila kat sekolah, abah datang bila ada majlis kecemerlangan je, abah bg ma datang time restu ilmu. hahaha, sebab abah cakap nanti ank abah malu nk nanges peluk abah depan org lain. For me, tak malu sikit punnnnn. sampai sekarang nk g memana salam cium je pipi abah okay ? *forever anak ma abah hihi*

tak terbalas jasa maa abah. perkara yang paling xleh lupa, abah n maa pena accident dua kali sebab hantar kita pegi blaja T_T. satu time tu skolah mrsm, tayar kereta pecah, pastu matrik, accident dekat muadzam. semua tu kita tak tahu pun sebab maa abah xnk bagi risau T_T *see how much they love me?*

ma susah sgt nk brgmbr, ni request special dari anak dia hihi


abah hensem, kalau senyum cair semua orang, ini serius, hahaha



p/s : kita ada satu habit, bila maa abah tengah makan, suka mintak suapkan, HAHAHA. biasanya dengan ma laaa. sukahatilatumaaabahkita. my future husband, pls get ready, tetiap hari saya mintak awak suap nanti, hahahhahahahah kbye



if one day nanti, ja pegi dulu, ja mohon ampun atas semua kesalahan yang ja pernah buat sama ada ma abah tahu ataupun tidak. yang paling penting, ja nak ma abah tahu ja sayang ma abah sangattttt.








emotions.

8:26 PM


ohmaigod ohmaigoddd tak terkawal. hahahaha

eh. Assalamualaikum *takterkawal.lupa nak bg salam awal awal* hihi


rasa macam nak meletop je ni haaa. mixed feeling. muahahaha

banyak nya assignment nak kena submit tapi macam malasnya. HAHAHA. alaaahhh korang pun bukan rajin sangat. kan kan? *evil laugh* muahahaha

work to do :p

nah amik tgk kt desktop "jantung hati" kita. nampak tak work to do tuuuu? tetiap hari kita tgk. tp tade pun yg kurang, macam mana ni? hahahaha.

nanti kita update yg latest yg mana dah siap, hujung minggu ni okay? *biar ah tade orang baca pun, nanti kita jugak stalk diri sendiri* hahahha.

p/s : end of this week, kita ada test. penting sangat test ni. Doakan k? thank you :)







back to basic

4:30 PM


assalamualaikum loves and haters.

rasa macam malam ni nak update sikit. esok ade test. tp malam ni macam memain lagi, muahahha. bukan apa, sebab esk tade kelas pastuuu test pulak malam, HAHA heaven ahh sikit.

emm, emm , apa nak cite eh ?

rasa macam nak tukar instrument blog ni sebab kan roommate kita cakap sedih sangat bunyinya. hahahaha. bukan sedih la min, ni macam nak kasi tenang sikit. btw, ni instrument ketika cinta bertasbih, kiss the rain n lagi satu berikan ak cinta yang ayushita nyanyi tu kot. *lupa lah, HAHAH*

okay okay, back to title kat atas tuu. "back to basic"

sebenarnya kan, saya ada satu habit. suka baca blog sendiri. hahaha, suka stalk post2 lamaa. muahaha. tp traffic xnaik la seyhh kalau stalk blog sendiri.* so iolss bukan nak kasi traffic jam kat blog eh hihi *

bila baca kan, rasa macam errr teruknya post. errr mcm mngada giler. errr mcm gatal giler. errr mcm apa je budak ni. hahahaha tu cakap kat diri sendri. orang lain yg baca xtw la kan? HAHAHA *janganla mengumpat kita, ketuk kang* post lama tu biarkan jela. tu dulu. sekarang mungkin post yang muhasabah diri sikit lah (mungkinlah, doakan lah kita? ) dah 20 KOT? muda lagi tp kena lah ehem ehem (read: matured sikit) ehehe

back to basic, kenapa pilih tajuk ni ? sebenarnya kan diri kita sejak asal semua baik. tapi selepas tu, mulalah corak kehidupan masing masing. kadang rasa mcm xsuka diri yg dulu. tapi fikir rasional balik sebab yg dulu lah aku jadi yang sekarang. 

so back to basic, cri kehidupan yang sebenar. kita hidup kat di dunia, sekejap je. akhirat yang kekal. sesaat kita adaa, sesaat lagi mngkin kita hilang. apa yang kita nak buat, fikir apa risiko pada masa hadapan. awak semua akan rasa pada suatu ketika nanti korang akan rasa menyesal apa  yg korang pena buat sekarang. macam tulah saya rasa.


image from : ordinary jiejah 


p/s : saya belajar dalam hidup ni tak terlalu menyayangi kerana nanti akan kecewa, saya belajar untuk tidak terlalu percaya kerana nanti akan kecewa. rasional kat sini, belajarlah bersederhana. 





kau pernah ?

9:45 PM



pernah tak korang rasa tenang, ketenangan yang susah nak cakap.

aku pernah, pada ketika aku berseorangan, pada ketika aku melihat keindahan sekeliling. tatkala hujan. aku merasai ketenangan tu.

pada saat ni, kau akan rasa kau cukup kuat. sekuat yang kau tak pernah sangka. itu yang aku rasa.

kekuatan yang sukar untuk diperoleh. dan bila kau peroleh, cuba pertahankan.

ada ketika,diri kita perlukan waktu berseorangan, muhasabah diri. rasa dekat padaNya. pada saat itu, hanya kau dan Dia. luahkan segalanya yang kau rasa. ketenangan yang kau peroleh. Allahuakhbar.


aku suka intrument dalam blog ni. ketenangan yang ak rasai bila ak mndgr instrument ni.





image from soul submission






p/s :  aku menulis kerna penulisan ini membuatkan aku dekat padaNya.






edisi khas

edisi khas

1:29 AM



assalamualaikum kengkawan :D

harini cam nak tulis entry edisi khas untuk girlpreng kita. muahaha. eh haruslah ada girlpreng, ingat laki je boleh ada?*mukapenuhberlagak* muahahaha. 

harini birthday dia, so macam nak buat entry special lah sikit. eheww*eh mulut jgn nk muncung sgt plss, bruk lah* 

so here, happy birthday dear princess, whatsapp dah dapat kan? haaaa sweet tak iolsss? nama budak kecik ni nur syazwani bin yaakop, 20, kota tinggi,johor. tinggi dia rendah sikit dari sue kot. berat dia sekarang macam dah naik, pipi dia memang macam roti, mata dia bulat mcm bola.mata empat cm kita jugak. manja. hmm apa lagi eh? *eh nak thu banyak tnye personal boleh? :p

since masuk matrik, awal awal tu xrapat lagi. tataw kenapa. pastu bila dah hujung sem tak tahu mcm mana jadi rapat. kami bertiga. dari kalangan sue lah paling cepat nk tgk dunia kan? muahaha *xnk ngaku tuaa* 

paling best time stdy week, semua budak kecik ni dtg bilik kita since bila sue je yg ad katil kosong, hahaha. so stdy ramai2. aaaaaa kalau nak cite semua mmg panjang giler lah entry ni.


p/s for wani : awak, jaga diri kat sana. kentalkan jiwa, haaa gitu. terima kasih sebab pernah hadir dalam hidup sue. ada time susah senang. entry ni khas untuk awak. sebagai kenangan? hehehehehe. i love you :*



ziela sabar, nt birthday awak pun ada EDISI KHAS. hahaahaha




jelas tapi kadang kadang tak nampak!

11:50 PM

assalamualaikum dear prince and princess, ececeh. intro sweet gittew :p

so, harini . eh bukan harini. semalam kot ke dua hari lepas cmtulaa. saje on fb pastu trnmpak gmbr personality test. uuuuu. apa lg sje la memaen test pokok mana yang cntik kan.

engkorang pilih la nk yg mana, lebih dari satu pun boleh :)

..........


..........


dah pilih? so meh kita baca apa yg dimksudkan sebalik gmbr tu ye?






The results!

1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. You always work on self-improvement. You are very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. You work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve. 

2. You are a fun, honest person. You are very responsible and like taking care of others. You believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. You have a very good personality and people come to trust you easily. You are bright, witty and fast-thinking. You always have an interesting story to tell. 

3.You are a smart and thoughtful person. You are a great thinker. Your thoughts and ideas are the most important. You like to think about your theories and views alone. You are an introvert. You get along with those who likes to think and learn. You spend a lot of time, thinking about morality. You are trying to do what is right, even if the majority of society does not agree with you. 

4. You are perceptive and philosophical person. You are a unique, one soul of your kind. Next to you there's no one even slightly similar to you. You are intuitive and a bit quirky. You are often misunderstood, and it hurts you. You need personal space. Your creativity needs to be developed, it requires respect of others. You are a person who clearly sees the light and dark sides of life. You are very emotional. 

5. You are self-assured and in charge. You are very independent. Your guiding principle in life is 'I'll do it my way.'. You are very self-reliant and know how to stay strong for yourself and the people you love. You know exactly what you want and are not afraid of pursuing your dreams. The only thing you demand from people is honesty. You are strong enough to accept the truth. 

6. You are kind and sensitive. People relate to you very well. You have many friends and you love helping them. You have this warm and bright aura that makes people feel good when they are around you. Every day, you think about what you can do to improve yourself. You want to be interesting, insightful and unique. More than anybody else in the world, you need to love. You are even ready to love those who don't love you back. 

7. You are happy and unflappable. You are a very sensitive and understanding person. You are a great listener who know how to be non-judgmental. You believe that everybody has their own journey in life. You are open to new people and events. You are highly resistant to stress and rarely worry. Normally, you are very relaxed. You always manage to have a good time and never lose your way. 
8. You are charming and energetic. You are a fun person who knows hot to make people laugh. You live in a state of harmony with the universe. You are spontaneous and enthusiastic. You never say no to an adventure. Often, you end up surprising and even shocking people. But that's just how you are. . . You always remain true to yourself. You have many interests and if something proves of interest to you, you will not rest until you acquire a profound knowledge of this area. 

9. You are optimistic and lucky. You believe that life is a gift and you try to achieve as much as possible and put this gift to the best use possible. You are very proud of your achievements. You are ready to stick by the people you care about through thick and thin. You have a very healthy approach to life. The glass is (at least) half full for you. You use any opportunity to forgive, learn, and grow because you believe that life is too short to do otherwise





dah baca? hehehe. yg ada colour tu yg saya plih. macam tak percaya wooo. banyak yang terkena pada diri ni. tp kadang2 semua ni kebetulan. so share with me what is yours ?



p/s : tumblr is my expression of feeling in picture while blog is my expression of feeling in writing. i love both.








Dear Diary.

12:42 PM

untuk awak,


awak seorang yang sangat memahami,

bila saya sedih, awak tahu even saya tak cakap apa apa.

bila saya ragu ragu dengan keupayaan saya, awak ada dan terus sokong saya.

bila saya happy, awak pun happy plus awak lagi happy dari saya.

bila saya nak keluar, awak pastikan saya selamat ke mana-mana,

bila saya marah, awak senyum. awak tak kan marah sy balik dan awak akan tunggu saya okay.

bila saya menangis, awak tenangkan saya.

bila saya rindukan family, awak mintak saya doakan mereka.

bila saya stress belajar, awak selalu bagi keyakinan pada saya untuk terus berusaha.

bila saya memerlukan teman, awak usaha untuk sntiasa ada dgn saya. walaupun awak busy n xmmpu nk teman awak masih lagi bg kata-kata smgt sebelum awak tinggalkan saya.

bila saya cakap, saya tak suka bila org tengking saya, awak cuba untuk mngelak. kalau tak mampu, awak cuba untuk mohon maaf.

awak selalu ada ingatkan saya tntang Allah.

awak rasa bertuah sebab ada saya,

awak tak malu untuk memperkenalkan saya pd family, kawan awak.

awak tak malu bila saya berpakaian tak berjenama.

awak tak malu walaupun saya tidak secantik yang awak inginkan

awak tak malu walaupun saya tidak sepandai awak.

awak tak malu bila tahu saya ni budak kampung dan bersederhana dlm kehidupan.

saya tak memerlukan orang yg perfect, saya memerlukan awak yg tahu memohon maaf andai ad kesalahan yang awak buat.

saya berusaha untuk terima awak mcm mana awak terima saya.


tapi..


mana awak? kenapa awak masih xwujud dalam diri saya? saya menanti, mungkin, cinta saya pada Allah masih belum kuat untuk mendapatkan cinta manusia. Alhamdulillah, Allah masih sayangkan saya. mungkin waktu ini, cinta manusia boleh melalaikan saya.


bersyukurlah kawan, kerna setiap ujian itu ada hikmahnya. sesedih mana pun kita, kembali lah padaNya. keindahan ketenangan yang tak terucap dapat kita rasai.


saya menulis, kerana saya sedih. bila menulis, kekuatan tu akan datang dengan sndiri. dengan menulis, saya memotivasikan diri saya sendiri.





11:35 PM





sesedih mana pun kita, pasti akan ada yang akan buat kita gembira.

gembira mana pun kita, pasti akan ada yang akan buat kita sedih.

itu lumrah kehidupan, redhakah kita? 


percayalah dan yakin pada Allah, kuatkan semangat kerna stiap ujian itu sememangnya ada hikmah.

menangislah jika rasa itu akan memberikan kekuatan.



p/s : be strong dear you. inshaAllah doa saya sentiasa ada untuk awak.






aku dan hati.

12:23 AM

tidakkah kau tahu hidup punya waktu
kasih tersia bukan itu ku mahu
andai kau membisu tentu akhirnya
perpisahan ini akan tetap terjadi


Just so you knowThis feeling's taking control of meAnd I can't help it

Ku akui sungguh beratnya

Meninggalkanmu yang dulu pernah ada
Namun harus aku lakukan
Karena ku tahu ini yang terbaik

Manakah kita jika kau dan aku tidak sekata
Sepi walaupun bila bersama
Dekatkan pun tetapi berjauh hati
Manakah kita bila sering bertentangan
sahaja walaupun bibir cuba menyepi


Hakikat percaya tanya dengan jujur
Katakan saja jangan kau sembunyikan
Bila diriku tak lagi di hati
Kenanglah aku pernah singgah di hatimu
Mesti sekadar mengukir hatimu


And I don't know how to be fine when I'm not

Cause I don't know how to make a feeling stop

Sepi hatiku galau jiwaku
Saat kau katakan putus dengan aku
Sepi hariku tanpa dirimu
Menemani aku galau


You could be my unintended

Choice to live my life extended
You could be the one I’ll always love
You could be the one who listens to my deepest inquisitions
You could be the one I’ll always love

Aku menjadi sahabatmu

Siksanya mengakui kau teman biasa
Terpaksa ku terima itu hakikatnya
Yang pasti aku tak mahu lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama

What day is it? And in what month?This clock never seemed so alive

I can't keep up and I can't back down
I've been losing so much time


I will break these chains that bind me, happiness will find me
leave the past behind me, today my life begins,a whole new world is waiting 
It's mine for the taking,I know I can make it, today my life begins


yeahh, happiness will find me.







bila rindu, apa yang dapat aku lakukan ?

10:45 PM



rindu itu fitrah, cinta itu fitrah. jangan salahkan hati atas cinta yang pernah ada.


kita manusia biasa, yang tak pernah lepas dari rasa rindu.cinta.sayang. memang itu sememangnya perlu wujud.

tapi apakah kewujudan cinta itu pada aras dan jalan yang betul ? *tepuk dada tanya iman. 


aku. seorang insan yang sememangnya pernah merasai cinta. sehingga pada suatu ketika aku jatuh. jatuh dalam kekecewaan. kekecewaan ini banyak mengajar aku erti kehidupan.erti rindu.erti cinta. semua ini sangat bermakna. 


bila rindu. tak perlu kau tangiskan apa yang berlaku. mintak pada yang atas sana.ALLAH. yang sentiasa ada. waktu kau sedih, kau gembira, semuanyaaa Allah tetap ada. mengadu padaNya. hati manusia, Allah yang jaga. Doa padaNya.

Allah menyatakan dalam surah Ghafir, ayat 60 :

"Dan berkatalah Tuhan kamu, berdoa pada Aku, nescaya Aku perkenankan (permintaan) kamu" 

aku ceritakan apa yg sepatutnya aku kongsikan. lakukan semuanya kerana Allah. kau akan rasa keindahan hidup ini.. bila semuanya kerana Allah, kau tak akan rasa kecewa. aku manusia biasa, yg kadang kala wujud rasa rindu. aku masih mencuba kawal segalanya. aku masih mencuba wahai sahabat.



p/s : bulan ini, bulan yang mulia. cuba kawal hati, kawan perkataan, kawal tingkah laku. InshaaAllah bila bulan ini kau dapat kawal semuanya, hati kau akan terbiasa dan Allah akan permudahkan segalanya pada masa akan datang.


tiada yang lebih dekat dengan kita selain Allah.


" Dan demi sesungguhnya, Kami menciptakan manusia dan Kami sedia mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, sedang (pengetahuan) Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya " ( surah Qaf, ayat 16)

#muhasabah diri.











kuatkah aku ?

9:26 PM

salam alaykum sahabat sekalian. hewhew.



imma happy girl. dah sihat sepenuhnyaaa. alhamdulillah.

kuatkah aku ? sebenarnyaaa minggu lepas demam, sakit tekak and batukkk. hari first demam memang xsedar. rasa penat penat then rse sejuk. rupanya muka dah merah. pastu second day, yg tu memang dah xlarat tapi tetap kerja sebab tak tahu mcm mne nak mintak plus segan nak mintak cuti.

yang second day tu serius mencabar. sehari duk kedai peluk bear! hahahaha. cian bear tu. malam tu memang tidur awal. sebab dah xlarat sgt dahhh.

alhamdulillah, demam kali ni masih boleh bertahan. ramadhan yang lepas pun demam. itulah namanya ujian dari Allah. sejauh manakah kekuatan yg kita ada. bersangka baik padaNya :)

waktu demam tu ma tade, so kngah take over. hehehe, serius kngah memang sgt caringgg. time tu semua tade kt umah, kakcik kak ee tade, so kngah je yg ade, hehehe tu untungnya ada kakak ramai <3

so harini dah okay dahh.alhamdulillah Ya Allah. sakit tekak n batuk yg paling lama rasanya. tak menahan. nak telan makanan pun sakit. tapi bila kita bersangka baik pada Pencipta. semuanya menjadi indah. Allahuakhbar.


Indahnyaaa dunia jika semuanya kerana Allah. 

p/s : bila kita sakit ni lah, kita nak tengok siapa yg ambik berat pasal kita. alhamdulillah, there is always someone who cares for me ^^



oh btw, ade banyak yg nak kongsi ni. tp since busy sebab kerja, tergendala. pls wait for another entry. mihmih *bajetblogpemesittewni




salam ramadhan Al Mubarak.

3:44 PM



assalamualaikum darlinggsss sekalian.


pada waktu ketika ini sudah masuk hari ke 3 kita berpuasa. kita okayyy not me only . hihihi


alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

bersyukur sgt dapat berjumpa lagi ramadhan untuk kali ini.

semoga ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnyaaa, inshaaAllah

so so so, 

apa khabar iman anda wahai darling sekalian ? masih okay ? menaik atau menurun ? *tepuk dada tanya iman anda* :)

nak kongsikan sesuatu sebenarnya, harap orang yg bukak blog ni dapat la baca, kalau ad yg bukak la..

* kita ade 30 hari dalam bulan ramadhan, dalam al quran ad 30 juzuk. kebetulan yg telah diciptakan. gunakan satu hari untuk membaca 1 juzuk al quran. 

*lakukan lah amalan sunat sebanyak yang boleh. tapi ingat. " Dahulu kan yang wajib kemudian baru yang sunat "

okayy, tu je nak share kan. tahu sikit je info :( inshaaAllah. nanti ad perkongsian yg lagi banyak.

inshaaAllah.



salam ramadhan :)




dear me.







baca.paham.selami.

1:15 AM

assalamualaikum and gdmorning boboysss and gegurlss



emm, emmm. tajuk mcm tu sebab dah tak tahu nk buat tajuk apa. hahaha

entry kali ni mcm nak ber'feeling' lelebih gittew. kalau agak agak xnk bce, just tekan x kt hujung belah kanan tu. sebab tak semua yang suka baca tentang entry kita yang penuh beremosi.


sebenarnya post kali ni khas untuk zulfadli. ade dua zulfadli yg sy kenal. yg prtama tu coursemate n yg lg sorg kawan akk. tapi sekarang ni nk cite pasal coursemate. mesti tertanya-tanya kan kenapa nk cite pasal dia ? haaa, ni nk bgthu. sebenarnya zul ni ramai peminat. then kitorang ni salu lah jgk berbalas2 tweet tu. pastuuu peminat dia tu stalk dia la kot then gosipkan kitorang.. muahahaha. lawak kan zul? padahal zul ni dah ade awek dah punnnnnn. meh nak buktikan yg dia ni dah berpunya, hahahaha.





nah tu gmbr bertweet ngn dia. hahaha. dulu kan pena ah jugak thu sikit sikit pasal dia. ramai yang ckp dia playboy.. and serius rasa mcm tak suka giler kottt bila thu org plyboy. then bila kenal dgn dia. tahu lah yg dia ni setia orangnya. tadelah nk sorok2 awek, pastu dp whtsp gmbr ngn ehem bagai.hahaha. btw, tu acc twitter dia. nak tweet ngn dia silakan lah, haha

sekarang dah besar. tadelah besar sgt tapi kalau boleh perhubungan yg ad sekarang biarlah ade hala tuju. kalau setakat nak main main baik xyah ah. buat sakit hati je. bukan masalah tkut tak tertunai janji ke apa. yang paling penting, dah tahu, partner skrg tu untuk apa? kalau asyik fikirkan janji tak tertunai ke apa, just clash. biar your partner dengan org lain or bg dia truskan hdp dia dgn lebih baik. tak perlu nak bazirkan masa dengan sesuatu yg xpasti. *okayokaydahstartemodah*

cakap berdasarkan pengalaman. bila dah sayang, pastu kena tinggal. tu melibatkan hati. hati bila dah sakit susah nak ubat. soal hati jgn main main. tu yg paling utama. saat tu lah kekuatan diri diuji. andai kuat, tak makan masa yg lama. tapi andai sebaliknya, subhanallah. hanya diri yg alami je tahu macam mana.


p/s : agak agak kalau nk bercinta, bagi yg dalam hati tu kuat, bila kecewa, yang kat situ mainkan peranan yg sangat penting.


oh ye zul, sue tahu zul baca entry ni, HAHA. ingat pesan sue yep ! hewhew.





sincerely,
dear me.




tadaaaaaa.

11:58 PM




yehaaaa !


okay fine, ni short entry nk gtw background blog dah tukar, haha


nak gegurllsssss sikit. pink pink gittew




muahahaha.


thank you :)






final is coming bebeh

12:21 PM

assalamualaikum wahai cinta ibu abi sekalian. *ececeh, ni entry tuk future anak. HAHAHAHA


enough jaja enough!


kan dah kena mara dgn kembar. haaaaa.


entry kali ni tak nak mengarut panjang pun, just nak update jadual exam.


fyi, sekarang dah start study week. so jum lah kita study ye kawan kawan! :)


jadual exam kali ni kejap je. ni tuk human resources pnye kos lah. start 12-16/6. ade 6paper. singkat sgt masa sebab 13/6 tu ade 3paper =='

UPM memang macam tu, suka bagi jadual yang menyusahkan student. hmm. tak tahu apa rasional nye bagi jadual yang padat mcm tu. *penuhemosi*





nah jadual exam kali ni. kalau xnpk besarkan sendiri la ye.hihihi. yang peratus kehadiran tu jangan percaya. tipu semua tu ==' sem lepas pun mcm tu. orang datang kelas kotttt. kalau ponteng pun sekali je.HAHA. kalau lebih dari 2 baru merah.


tak kesahlah, janji dapat jugak masuk dewan exam nanti.



p/s : Doakan saya, harap kali ni punye exam bagi yang cemerlang, gemilang, terbilang gitu. ameeennnn *amenkan sekali bole ? THANK YOU <3











berfikir sejenak.

1:33 PM



last night , my assignment about "7peringkat nafsu" had completed. 

some people ask me, what kind of assignment that i do, so here it is. 

if you want additional information, just click here






p/s : muhasabah diri, tentukan kita ad pada level yang mana sekarang ni. 





















keredhaan.

5:45 PM

aku redha.

redha dengan segalanya Ya Allah.


redha dengan ketentuan yg diberikan.

Sesungguhnya aku manusia yg lemah, selalu melakukan kesilapan.

waktu demi waktu, aku makin sedar.


apakah yg terbaik dalam hidup ini.

baruku sedar akan segalanya.

sedar akan kisah hidup yang penuh liku dan cabaran.

subhanallah.




semua ujian yang diberikan, tidak aku ketahui apa tujuan itu


namun ku sedar, ade yg terbaik sebaliknya.






0240 am, 190513




yang menulis,
suhaiza mohammad suki


ini haaa.

11:49 PM

Ketika diri mencari sinar 
Secebis cahaya menerangi laluan 
Ada kalanya langkahku tersasar 
Tersungkur di lembah kegelapan 

Bagaikan terdengar bisikan rindu 
Mengalun kalimah menyapa keinsafan 
Kehadiranmu menyentuh kalbu 
Menyalakan obor pengharapan 


Tika ku kealpaan 
Kau bisikkan bicara keinsafan 
Kau beri kekuatan, tika aku 
Diuji dengan dugaan? 
Saat ku kehilangan keyakinan 
Kau nyalakan harapan 
Saat ku meragukan keampunan Tuhan 
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala 

(*) Menitis airmataku keharuan 
Kepada sebuah pertemuan 
Kehadiranmu mendamaikan 
Hati yang dahulu keresahan 

Cinta yang semakin kesamaran 
Kau gilap cahaya kebahagiaan 
Tulus keikhlasan menjadi ikatan 
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan 


Titisan air mata menyubur cinta 
Dan rindu pun berbunga 
Mekar tidak pernah layu 
Damainya hati 
Yang dulu resah keliru 
Cintaku takkan pudar diuji dugaan 
Mengharum dalam harapan 
Moga kan kesampaian kepada Tuhan 
Lantaran diri hamba kerdil dan hina 


Syukur sungguh di hati ini 
Dikurniakan teman sejati 
Menunjuk jalan dekati-Nya 
Tika diri dalam kebuntuan 

Betapa aku menghargai 
Kejujuran yang kau beri 
Mengajarku mengenal erti 
Cinta hakiki yang abadi 

Tiada yang menjadi impian 
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan 
Yang terbias pada ketulusan 
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman




sumber : google

kalau boleh.

3:51 PM



kalau boleh aku nak hilangkan diri ini sekejap.

mencari kekuatan yang hilang.

bila aku jmpe kekuatan itu, aku akan kembali mcm biasa.



itu ayat yg biasa aku gunakan bila orng tnye kenapa deactivate fb, twitter n tukar link blog ?

untuk fb, aku kembali active. sebab semuanya kerana belajar. disitu semua maklumat akan diupdate. aku tak boleh elak.

untuk twitter, aku akan active bila aku dah kembali mcm biasa. kekuatan yang aku cari masih belum ada.

untuk blog, link ini tetap tak akan ditukar. sebab aku ingin menjadi kaktus. yang sentiasa teguh walaupun berada di tempat yg sukar untuk ditempuhi.



walaupun aku menghilangkan diri, ketahuilah, aku tetap suhaiza yg dlu. cuma keadaan sekarang xmengizinkan aku.




fullstop.





till we meet again.



<3







sweet 20th

3:27 PM




assalamualaikum cinta :")

harini nak update pasal birthday lah, hihi.

kali ni smbut birthday kat umah, yeay yeay. cuti midsem. hihi. last year time stdy week kt mtriks. ihik.

kali ni tadelah sambut sgt pn. just biasa biasa je. makan kek semua tu. kalau mcm last year. kawan2 buat surprise, ade org nyanyikan lagu tuk kitaaa. lagu happy birthday, lagu dadali, haha.

tahun ni tade pun semua tu. apa apa pun saya tetap bersyukur. thank you Allah. thank you for everything. the nikmat that you granted me. nikmat of islam, iman and life.

......







 alhamdulillah, dah 20 tahun dah hidup. macam macam berlaku spnjg 20 tahun ni. semuanya mngajar saya untuk lebih matang. saya bersyukur dengan semuanya. dan dah tiba untuk saya berubah ke arah yg lebih baik, insyaAllah.


hari lahir sy kali ni. sy bole ucap terima kasih pada ma abah depan depan tw ? haha. saya macam biasalah. kalau dengan family memang sensitif sikit, ihik. salam dgn ma abah. ma abah, terima kasih sbb jaga ja spnjg 20 thun ni dan mntk maaf semua salah silap . bila cakap je cmtu, sore dah lain dah, haha.


haritu tade apa sgt, just dapat wish dari famiy dan kawan kawan. terima kasih korang ingt agi birthday sue , thank you <3



so, nak cakap something ni .

terima kasih sebab ade dengan suhaiza selama ni. terima kasih sbb bg sokongan pada saya susah dan senang. andainya nyawa saya masih panjang untuk ke 21 tahun dan seterusnya, alhamdulillah. andainya tidak. maafkan segala kesilapan saya selama ni, orite ? *ayt dh mcm bg speech dh*hihi.


saje nk bagi speech pepanjang, hihi. tade pn rasanya entry birthday yg pnjg sgt sebelum ni :p

mcm entry sebelum ni, saya ckp ad harapan besar tuk brthday kali ni kan ? alhamdulillah,semuanya brjalan lancar. tak perlu bagitahu apa sbb nanti insyaAllah. kamu semua akan tahu jugak*eceh bajet ade org baca je*


so now. saya ad hidup saya sendiri. keluarga, kawan kawan yg sygkan saya. smuanya menceriakn hidup saya. Doakan saya berjaya dunia dan akhirat. amin *amin kan sekali bole? :*



p/s : segala apa yang berlaku ad hikmahnya. Allah menguji hambanya mengikut kemampuan.



suhaiza,
apa yang berlaku dalam hidup awak, semua tu ujian. jangan cepat melatah. 
ingat. jage hubungan dengan Allah, keluarga dan manusia. inshaa Allah, semuanya akan berjalan lancar. Allah maha Adil. maha Mengetahui dan maha Penyayang.
Allah akan bagi sesuai dengan usaha dan apa yg awak lakukan. Allah akan bagi ujian ikut kemampuan awak. Allah maha mengetahui segala masalah yang awak hadapi. Allah mnyayangi awak sbb tu dia bagi ujian untuk awak.

be strong.



sincerely,
myself.

















thank you loves.

9:33 PM


assalamualaikum ,

saya tahu post sebelum ni agk emo dan penuh dgn kesedihan. sebenarnya bila sy menaip semuanya bagi saya kekuatan.

sebenarnya last week memang sgt mencabar bg sy, sangat mencabar. rmmate sy paling banyak membantu sy, yes dia paling byk thu pasal saya, paling byk bagi semangat pd sy. thank you syamin. saya tak tahu mcm mana nk berterima kasih pada dia.

wani, awak salu thu bila sue ad mslh kan? haha, ahli nujum eh? thank you weh. sue syg awak. sangat sangat.


dah dah, xnk sedih dah. haha, esk kan birthday saya. kihkih . insyaAllah, tuk kali ni, hasrat saya sgt besar. saya harap semuanya berjalan dgn lancar dan yang paling penting istiqamah.


wish me luck ? :*


saya nk something yg istimewa boleh tak  tuk esk , someone nyanyikan lagu birthday maybe?






:p

semuanya, yes semuanyaa!

3:30 AM


assalamualaikum,

entry ni mungkin panjang, bukan mungkin tp sememangnya akan panjang. lebih elok kalau korang xyah baca entry.



semua telah berubah, yep semuanya telah berubah, Ya Allah, saya tak tahu apa yang terjadi dalam hidup ni.

sejak dari mrsm, segala-galanya tentang diri saya berubah. bermula dari dftar. saat yang paling saya tak kan lupa bila saya stress bila pertandingan pidato dah dekat. bila masuk mrsm, sy rasa kecik sgt. yes, sgt rasa kecik. kecik kat sini bukannya dari fizikal tp dari segi mentaliti. saya tak tahu mcm mne pertandingan dgn budak2 yang sememangnya top. dan ad satu mlm tu saya menangis. menangis. menangis. perasaan debaran pertandingan dah dekat. exam prtama kt mrsm dah dekat. semuanya. sejak msuk situ, mcm2 sy protes untuk pindah, tapi ma abah tetap tak bagi. dorang ckp , "ja jangan fikir apa yg brlaku skrg tp pkir masa hadapan".

then after spm, trus masuk matrik. waktu tu smuanya berubah jgk. Alhamdulillah, waktu di matrik la palinggggg saya suka. waktu kat situ byk yg mengajar tuk sy berdikari. sgt byk mungkin. dan alhamdulillah semuanya teratur, keputusan dari matrik pun amat amat saya bersyukur.

bila dah dpt plhn tuk masuk uni. semuanya berubah lagi. yep, saya rasa ni lah satu perubahan yang susah tuk saya terima. saya tak pernah terpikir tuk dapat kos ni. memang sy pilih semua ni tp entahla.

bila masuk sini, ya Allah, sgt tough tuk sy. sgt sgt. saya memang tak suka sbjek yang menghafal. saya suka kira kira. bila subjek sem lepas semuanya menghafal dan membaca. rasa mcm down sgt. yg paling penting tntg biasiswa. sy mohon tuk jpa. tapi sgt menyedihkn bila xdpt , mungkin tade rezeki. dan proceed kepada ptptn. terengganu offer yayasan tp mostly tuk kos tntg ilmu agama. so now, saya merupakan pmnjam ptptn.

upm, yuran kt upm sgt tinggi. maybe RU yg lain pn sme kot. result sem lepas alhamdulillah, masih lg berada tahap yg buat ma abah happy. tp ade satu sbjek yg buat sy stuck.

so sekarang. sem 2. exam pertengahan semester dh start dan ad yg mrkah da pun. markah yg tidak buat sy happy. since sy thu yg sy memang tak suka sbjek yg mghafal. memang kena usaha btol btol. tapi apa yang buat sy sedih bila markah tu langsung xbuat sy happy.


Ya Allah, sedihnya saya rasa sekarang. dan saya tertnya2 kenapa smpai mcm ni yg jadi. sy tak pernah menyalahkan semua dugaan yg saya ade. sy cuma terkilan. terkilan dengan diri sndri.

sejak dua menjak ni, banyak sgt masalah yang dtg. semua tu buat sy lemah. sebab melibatkan sesuatu yang penting dlm diri ni. saya memang mudah nanges kalau saya memang xdpt tahan.


post ni bukan untuk saya merungut, tp untuk bagi diri sy kuat, yes. untuk lebih kuat sbb sy thu sy mampu tuk hadapi semua ni.


dear haters and stalker,
gelak la awak nak gelak, bergembira lah sebab kali ni awak tahu kelemahan saya. saya xpernah kesah semua tu. saya tahu saya lagi kuat dr awak! THANK YOU.





hati ini perlu sentiasa tersenyum #Part1

9:09 PM


kadang kadang hati ini memerlukan penawar. 

perlu 'mesin'untuk mencuci dan membersih. 

dan harus sentiasa biarkan hati ini sentiasa tersenyum dengan keindahan dan ciptaan Allah.



sekadar perkongsian. senyumlah wahai hati.
























sesuatu yg tak disangka.

11:40 PM

hai hai Assalamualaikum gegurl and boboy.

hikhik, gedik pulak panggil mcm tu.

dah lama xpost. sebenarnya memang nk je post, byk cerita ni haa. tapi malaslah nk cite yang lepas.


harini sebenarnya nak cite sal "habit". saya sebenarnya ad habit sendiri.

nak tahu x ? nak tahu x? hehehehe

kalau xmo tahu, xyah baca, muahahaha *evil laugh*

actually, kalau org kenal ngn saya, rapat ngn sy, dia thu lah habit sy.hehehe.

saya suka gelak tutup mulut. emm emm, pehe dok ? ketawa sambil tgn tutup mulut *auww, haha gedik. sebenarnya tak tahu pun tu habit. tapi bila ank sdare, erah boleh ikut gaya cikja dia gelak baru sedar.

ni nak ingt balik time dia kecik lg, umo 1thun lbh cmtu, dia memang suka sgt tiru gaya org. then adelah cite bila duk dlm kete, entah apa yg lawak sgt, sy gelak ah, then dia tgk jee. pastu dia ikut. then bila org tnya, "erah, cikja suka cmne? " dia pun tiru gaya sy suka, muahaha, time tu baru sedar.


pastu kan, habit lain suka main bulu mata, hahaha. nak thu sebab apa? bila pkai spek an, bulu mata ni mcm trkena cermin, mcm serabut ckit, haha.  tu habit bila pakai spek je ah.

then paling bru habit yg dpt dikesan, hehe suka basuh kaki after bukak kasut, bila panas. hahaha. sebenarnya tu xtwla memang sume org buat ke apa. nak cite je :p


haaa. then ade lg. hehehe. suka hati org ah nk cite byk ke sikit, g maen jaoh2. lw naik kete kan, xsuka brckap ngn org, hahaha, tu habit apa entah tu, suka tgk view dr tgkp je, hehe.

sebenarnya byk lg.tapi tapi ade assgnment bi tuuu xsiap lagi, haha

tata *lelambai



salam syg,
suhaiza





Like us on Facebook