Great experience w/ bukit saga

by - 12:21 PM

Assalamualaikum readers.



Alhamdulillah setakat ni ada beberapa tempat cikja pilih untuk dijadikan tempat nak test fitness. 


20 March 2016, terfikir nak bawak kawan kawan cikja yg tak pernah hiking ke broga. Since belajar dekat serdang, macam xcomplete pulak xpergi kan. Dah plan awal tetiba malam before pi tu dpt tahu broga tutup sebab ada broga trail run. Frust giler kott. Next cikja terus tukar ke bukit saga. Takpernah naik lg. bukit ni lagi rendah dari broga, 402m kalau tak silap tapi track dia mcm agak tough bila baca review bloggers lain.


stop ambik gambar dari atas sat.



kasi blur view starting point hehehe


Sampai dalam pukul 730 dekat bukit saga. Okay, since sep15 dah tukar tempat starting point. Kalau senang nak cari, boleh search rumah pangsa bukit saga sebab sebelah aje dekat starting point. 

Time ni kami pilih trail b since ramai yang naik trail ni. And guest what? Trail ni tough! Seriously tough. nak naik je terus terus dapat track yang 45-70 darjah ni. muahahaha. Bukit saga ada trail a b c. Sesapa tade pegalaman nak naik, teruskan. Tak perlu guider. Just naik sebab bila weekend ramai je yang naik. Kalau weekdays xsure sangat.




bila dah sampai hilltop, ada tempat santai santai sikit. kat situ ada hammock untuk korang istirehat dan ada tempat exercise yang disediakan oleh penduduk dekat situ. Penduduk bukit saga ni sangat aktif membersihkan bukit saga dan buat orang lagi nak naik. tempat refill air pun ada tw. so bila dah naik sana, jaga kebersihan ye :)

view waterfall time ni tak boleh ambik ramai sgt yang mandi, ceci angat, cannot cannot. hahahaha

kami naik trail b, bila dah sampai hilltop, kami teruskan ke waterfall. dalam 1jam lebih jugak nak sampai. banyak stop jugak tapi nak pi waterfall lagi lama dari naik hilltop. hahaha. kat sini track pun tough. tapi bila dah dapat reward waterfall tu, hilang semua penat. 

disebabkan ni kali pertama naik, so kami guna laluan sama nak turun. kami naik ke hilltop balik lepas tu turun ke tempat parking. semua hikers kat situ tanya kenapa tak turun yang laluan lagi landai. ni laluan tough sikit. actually, kami tak tahuuu. hahahaha. tapi lepas ni mungkin guna trail lain. sebab bila buat mcm ni, kami dah kena daki dua bukit yang curam!fuhh penat guyss.hahaha. memang betul test fitness.

time ni nak ke waterfall and kami daki balik yg curam ni sampai ke hilltop, fuhh =='

kami turun agak lambat since ada kawan yang injured. kaki cramp. but still, kami masih menunggu dengan hati yang sabar. yela, kekuatan berbeza beza, dlu cikja naik gunung ledang pun cramp jugak oi. hahaha. kami naik saga ni tak dirancang, so we thought naik broga, kalau broga lebih landai kan.

group photo! muehehe


p/s : tak perlu nak tunjuk hebat waktu hiking, bantu mana yang perlu. ada yang lagi hebat dari kita. Atas sana, Allah :)


Sincerely,
Cikja.




You May Also Like

11 comments

  1. Bagus mcm tu dear.. semangat setia kawan. Hari ni mungkin dia injured, hari kita tak tahu lg. Seronok nya hiking.. sis pernah sekali je cuba hehehe. yg penting ada pengalaman kan. =)

    ReplyDelete
  2. Perghhh curam gile bukit dia erk. Siap bersimpang siur akar pokok. Kena lebih berhati-hati lepas ni. Stamina kena kuat. And saya tau Cikja punya keyakinan tinggi. Well done. Hehe ! ☺♥

    ReplyDelete
  3. seronoknya hiking, saya tak sempat nk gi hiking ni, xde geng,,hahaha
    p/s:
    inshaAllah sambung..hehehe

    ReplyDelete
  4. wa bestnya hiking. dah lama teringin nak hiking tapi tak da kesempatan lagi nak pergi. :D

    ReplyDelete
  5. trail berakar smulajdi btol..bestnye pi hiking..

    ReplyDelete
  6. Wahhh seronoknyaaa! Nad teringin nak pergi hiking tapi takde peluang lagi hehe.

    ReplyDelete
  7. enjoy la..dia punya trek macam best jer..

    ReplyDelete
  8. Bestnyaaa.. Bilalah dapat hiking lagi..

    ReplyDelete
  9. suke jugak hiking ni, tapi selalu jek xde masa n xde geng.. hehe

    ReplyDelete

Hello There! :)