family

Rahsia disebalik tidak putus asa, siapa sangka?

12:24 PM


cactus, office, desk, notebook, notepad, pens, pencil, smartphone, mobile, cell phone, picture, frame, business, creative


assalamualaikum readers,

macam dalam tajuk kat atas. orang nampak semua mudah untuk kita dapatkan sesuatu. tapi disebalik usaha tu orang tak nampak. dalam minggu lepas alhamdulillah, ada keluar paper pasal business abah. mungkin semua tu nampak biasa bagi orang lain but as their daughter, cikja dapat tengok dari awal sampai sekarang penubuhan bisnes tu.

abah start bukak kedai minuman ni tahun lepas, dalam awal novermber/ akhir october 2015. permulaan tu tengah cuti mid semester. so cikja antara pekerja terawal ma dan abah. Paling tak boleh lupa waktu ma pergi solat sunat dhuha, lepastu ramai nya askar askar datang minum and cikja kena buat air. kalau setakat air untuk family minum okay lah weh tapi ni untuk jual hahahaha rasa mcam perghhh selawat banyak banyak sebab ma cakap berselawat time masak nanti boleh buat masakan tu positif. alaaa mcm makin sedap kee sebab buat dengan penuh kasih syg hahaha. Alhamdulillah waktu tu boleh control.

Tapi itulah, ada jugak waktu waktu yang mcm tak boleh luangkan masa sekali bila dah ma abah mula mniaga. rasa macam part tu sedih sikit. sepanjang cikja balik cuti midsem tu memang totally duduk dekat kedai semua. because that is the only way nk spent time sesama. 

Paling power waktu cuti raya cina. before abah bukak kedai dekat rnr paka, abah bukak dekat perasing dulu which is sejam dari rumah berbanding paka yang setakat 15min je haa. so cikja and kakak kena handle dekat perasing, abah ma dekat paka. memang terpisah terus. ramai sangat orang sampai beberapa jam berdiri je, tak mampu nak duduk sampai bengkak kaki dan makan lagi la tak sempat sebab cikja jadi cashier. perghh perghh penat sangat. tapi waktu tu alhamdulillah, hasil memang lebih sikit. waktu tu ma abah adalah orang paling happy sebab semua anak yang balik tolong kt kedai, separuh paka dan perasing. tapi sekarang dah totally tukar pi rnr paka.

Pernah dalam kereta, salu kalau pi mana mana berdua dengan abah. abah memang suka bercerita apa yang dia rasa dan anything yang dia rasa nak cerita. waktu tu abah cakap, meniaga ni boleh buat abah happy. tenang je hidup abah, Allah permudahkan banyak urusan abah. berurusan dengan customer pun okay, abah tade masalah. waktu tu rasa macam nak menangis bila abah bagitahu. sebab sebelum ni kerja kontraktor pun tak boleh buat abah happy sampai macam ni. 

Lately ni, dalam 3minggu tak balik rumah. abah seriously nampak happy sangat. badan abah makin berisi sama jugak macam ma. rasa macam happy tengok ma abah macamtu. sekarang ni alhamdulillah, abah ma dah ada pekerja yang cukup so tak perlu untuk berjaga malam macam dulu lagi. ma abah sangat jaga pekerja pekerja dorang macam ahli keluarga sendiri. seronok. 

sesuatu yang paling sensitif dalam hidup cikja adalah keluarga. because they are everything. seriously waktu taip ni macam dalam jiwa syahdu je sebab bayangkan dari awal usaha bukak kedai tu kan. Moga Allah permudahkan urusan kita sekeluarga and my readers too!

:)

p/s : kalau nak singgah minum, pi la singgah kedai no 4 rnr paka (terengganu ke KL). hiks.



Sincerely, 
Suhaiza.




3 REASONS TO ADORE MATTE LIPSTICk

11:00 AM



Assalamualaikum and hi readers, 

Nampak tak tajuk tu siap Capslock lagi? hiks, so here i am. 

Actually, i always think about to start a make up collection, muahaha look like buang tebiat sikit lah cikja ni. then, sesaje explore website yang jual make up and end up dengan zalora. 

Banyak lagi barang make up yang penting but why i choose to post about lipstick? sebabnya itu main point untuk make up, the best lipstick make you look confident and of course lebih ehemm, malu nak cakap. cantik. hahahaha.

So, pilihan cikja. Matte Lipstick.

3 reasons to adore matte lipstick.

Matte lipstick has been undeniably popular due to that sexiness appeal it gives to women. It is not hard to love the beauty piece. If you are one those women who has yet to try a matte lipstick, there are three reasons on why you should. Some people think that matte lipstick products tends to be a bit dry on the lips but knowing the right application technique helps. For the potential users of matte lipstick, let’s check out the reasons below. You will definitely fall in love with them.

  1. Easy Application

Due to its dry texture, it is easy to swipe on your lips as it will not get smudged off easily compare to the normal lipsticks you use. However, always make sure your lips are healthy and moist as cracked lips will not make matte lipstick look nice on you. Put on some lip balm to en the lips surface and apply the shade of matte lipstick of your choice.



2..Natural Looking

This is the best reason since natural make up lagi cantik dari make up tebal tebal. People will sometimes mistake it for your true lip colour especially if you wear on a nude or pinkish shade. Choose any light matte lipstick shade to get that natural touch easily and still maintain pretty as ever.





3Glam up! *hahaha aci lah reason ni kan?*


If you are looking for a quick touch for a glam up appearance, matte lipstick will do the trick. Why? It adds that stunning charm which can quickly enhance your face. You do not need a professional to help you do your makeup. Simply swipe a tint of matte lipstick on nicely to match your whole fashion look and step out with confidence. Look poised and elegant without having to retouch your lips. Such a win-win situation.




too mainstream kalau letak gmbr cikja, hahahah


first post in my blog about make up, oh sorry actually focusing on lipstick. and i hope that there will be more post on this as reference for future :p

p/s : sikit sikit lama lama jadi bukit. so start dengan lipstick dulu and matte lipstick always be my fav :p


Sincerely,
Suhaiza.






Like us on Facebook