Nuffnang

Tips dapat invitations from Nuffnang!

1:34 PM


Assalamualaikum readers,




Actually cikja memang dah lama start blogging. since 2010. so almost 6years already. tahun tu nak SPM baru sibuk nak start berblogging. so boleh kira lah dah berapa umur sekarang ni. permulaan blog ni dengan yahoo mail so everything started with yahoo mail and lost some of followers and following too (not some but totally banyak) since jarang update dan blogger dah strict cakap tak boleh follow via yahoo mail. lepastu tukar ke gmail. 


iklan nuffnang ada dekat blog ni almost 6years jugak. gunakan yahoo mail untuk sign up dan lupa password untuk beberapa bulan dan lama sangat tak log in email tu. lepas tu seronok nya alahai bila tgk orang dapat cashout tinggi tinggi amount. cikja memang dapat ciput and sikit since dalam dua tiga tahun senyap dari blogging. bukan senyap terus just rarely update! lepastu dapat invitations macam macam program dan kenapa cikja masih belum dapat? 


nah! invitation last year!


so here are the reasons. reasons ni sekaligus boleh jadikan tips untuk dapatkan invitations! TAK CHECK EMAIL, dapat invitations from main email sign up acc nuffnang!

itulah sebab tak bukak dan xcheck pun email. rasa macam kenapa nuffnang tak suka ke apa sampai tak bagi invitation apa apa pun. actually, banyak sgt email dan tips daripada nuffnangs and cikja terfikir nak bukak email tu last week! last week and it has been a years already from the day nuffnangs started sending a lot of emails for me. oh ada sekali bukak tahun lepas sebab tukar password tp tak check email lain lagi!

i got invitation to several events by nuffnangs dan events tu dah selamat dah pun. walau apa pun, at least sedar jugak pasal semua ni dan harapnya earning nuffnang akan cepat naik dari sebelum ni! hopefully yeay! jadi, rajinkan diri check email.


nah! invitation two years ago!
reason lain! Tak selalu baca dan ikut tips nuffnang.  bukan tak selalu tapi banyak sgt email tips dari nuufnang yang tak terbaca. sebab tu lah nuffnang berjauh hati! tsk tsk. so selalu baca apa tips daripada nuffnangs!


p/s : keep update w/ nuffnang! bab kata Tuan Anas Mikael " awak jaga saya elok elok, saya jaga awak elok elok" tu apply kan dekat nuffnang okay! haha


Sincerely,
Cikja. XOXO.




#WordlessWednesday #Quotes

Wordless Wednesday

10:58 AM



Assalamualaikum readers.







Jangan jadikan masa silam penghalang untuk kejayaan. Plan for the best but remind ourselves, Allah is the best planner. Have faith,



Sincerely,
Cikja.



#TravelMalaysia

First Experience on Flight with Rayani Air.

3:38 PM



Assalamualaikum readers.


Cliche photo bila dalam flight, muahahah

So as the title above. my first experience on flight. oh well, Rayani Air jadi pilihan. rewards untuk sem 7 pi short vacay dekat Langkawi sanaa. since Rayani Air tengah buat promotion, kami #TeamIkutlah. oh btw, hashtag team ikut lah sebab kami kalau tanya nak pi mana dulu asyik jawab ikutlah, muahahah so jadi #TeamIkutlah . Kami terus book tiket. kami dapat dengan harga rm49/pax. ada jugak cek kot kot ada yang lain buat offer tapi Rayani Air yang kami dapat paling murah.





Cikja yang cek tiket semua pastu tak dapat murah lagi. last last two weeks before pi langkawi cek lagi sekali dan lagi murah dari tiket bas plus tiket ferry. dapat rm49 terus ke airport Langkawi. tak perlu dah naik turun bas pi kuala perlis lepastu beli tiket ferry bagai. so lepastu, terus decide nak book dan yang lain semua tak reply whtsapp. tapi bab transportation dorang semua bagi dekat cikja, so cikja terus booking! rm98/ dua hala. oh well, we got free 20kg luggage! FREE, sape tak suka free oi.


Punya lah excited dapat naik flight. so pepagi nak pi airport kami naik bas UPM. since dah habis semester, UPM buat perkhidmatan khas untuk gerak pi airport. so kami gerak ke KLIA2. siap print tiket semua tu, bawak je tunjuk dekat kaunter Rayani Air then check luggage pastu settle! cepat dan mudah. harapnya perkhidmatan dia akan tetap sama.

alhamdulillah, bukan sekadar manis kata-katanya, tapi memang betul Flight Attendants (FA) Rayani Air memang berpakaian sopan dan bertudung.  oh sebelum lupa, ada sorang FA hensem! hahaha. okay sambung balik,masuk masuk je dapat ucapan baik punye! seriously best! 

"Assalamualaikum, selamat datang" Allahu terharu sebab siap bagi salam semua. lepastu FA semua baik baik je tolong letak barang and ni mungkin sama dengan aircraft lain. Lepas tu sebelum bertolak siap baca doa naik kenderaan T_T nak nangis. since kita kekadang naik kereta pun lupa nak baca,

Snack for us!


seat semua alhamdulillah selesa. lepas tu dapat snack pack. pengalaman lain yang cikja baca, aircraft tak sediakan snack pack if tak booked siap siap. yang ni tak book pun tapi dapat. punya cikja terkejut since cikja yang booked tiket. muhahahaa. walaupun perjalanan sejam je, tapi kenyang lah jugak!haha


Bila dah sampai dengar lagi ucapan, "Alhamdulillah kita telah selamat tiba...." Bahagianya kalau semua aircraft buat mcm ni. rasa best dia lain macam.



Sorry akak, trmasuk pulak gmbr awak. kalau awak tgk ni, say Hai ye! boleh kenal kenal.hiks. 

itulah pengalaman paling best setakat ni! sekarang ni Rayani Air dah bukak untuk Kota Kinabalu. Jom survey kot dapat lagi murah! hehehe 

p/s : sekali sekala bagi reward tak salah pun kan :p


Sincerely,
Cikja.



Segmen 12 Jam Bloglist #19 Mialiana.com

10:41 PM


Bismillah, last minute join this! hehe



Segmen 12 Jam Bloglist #19 Mialiana.com

Pencarian bloglist bagi bulan Mac dan April 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 Februari 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #19 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 29 Februari 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...



Sincerely,
Cikja.

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

8:46 PM


Bismillah. so here for the first time join segmen dekat blog. entah kenapa tetiba rasa nak join! haha


Tak lama nak masuk bulan March, makanya senarai bloglist untuk January & February akan bertukar bila masuk bulan March. So nak cari bloglist baru untuk March dan April. Jemput sertai Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016



Segmen simple sangat. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

TAMAT : 28 FEBRUARY 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Terima kasih atas sokongan semua ^__^



Sincerely,
Cikja.


#Recipe

Homemade (Oreo Vs Milo) Ice Cream

8:39 PM

Assalamualaikum readers.

for the first time i guess. i wanna share recipe for my blog readers. ececeh ittew sukaaa write in english even in broken english. hahahaha

actually, jumaat lepas alaaa semalam lah kan. cikja ada buat homemade icecream (oreo and milo flavor). both for my sweet niece and nephew. since cikja pun dah nak balik u, so kasi surprise lah untuk bebudak tuuu. actually khamis malam tu tetiba blackout. so dah terputus harapan nak buat homemade icecream ni. then dalam pukul10 macam tu dah ad letrik pastu cepat cepat pi kedai beli barang. hahahaha.

so here we are.


bahan bahan :

Bahan A :

1. 1 1/2 gelas susu full cream (dutch lady or else)
2. 1 sudu besar Ovelette (warna kuning tuu, kedai jual bahan2 kek ad jual)
3. 1 sudu kecil/sudu teh esen vanilla (ni pun mostly ad dekat kedai runcit/kek)
4. 5sudu besar susu lemak manis f&n or else. (depends nak tahap manis macam mana)

Bahan B :

5. Oreo
6. Milo

cara-cara :

1. masukkan susu full cream, ovelette,esen vanilla, dan susu lemak manis. pastu blend semua sekali sampai melekat lekat dan gebu. kiranya dah xcair macam susu full cream awal awal td.

2. lepas tu letakkn bahan yang diblend td ke dalam bekas/tupperware yang sesuai.




Proceed untuk homemade icecream oreo :

3. hancurkan oreo ( me myself prefer blend. senang dan cepat).

4. Dah siap blend, ambikkan oreo letakkan dalam bahan A yang dah siap menanti dalam bekas.


Proceed untuk Homemade Icecream Milo :



Step sama ( step 1-2)

5. Letak sedikit air panas dalam milo dan gaulkn sampai pekat dan sebati.

6. dah siap melekat milo tu, campurkan dgn bahan A tadi.


okay dah siap both ice cream! letakkan dalam peti then esok boleh makan bersama yang tersayang. hihi.
Orea punya je ada gambar. yang milo tak sempat nak snap pic tapi rasa dia seriously best!

p/s : homemade icecream ni bagus since kita boleh buat perisa apa yg kita nak plus ikut kemanisan yang sesuai. lepastu buat dengan penuh kasih sayang. muehehehe.




Sincerely,
Cikja aka Suhaiza :p









#SembangTehTarik

Sembang teh tarik : Cinta vs Suka

11:33 PM



Assalamualaikum dear readers,

Entry ini telah diperam berapa lama entah. dari awal januari smpai harini baru dipublish. muahhaah. final exam sem lepas, ada gap yang tersangat lama. seminggu gap oi tak pena upm kasi gap lama cenggitu. so we-ols gegirl ni saja lah kasi reward sikit since dua killer paper straight two days dah habis dimakan. 

kami semua pergi trip ke air terjun, nanti kita story yang tu okay?

paling syok nak cerita ni. petang after dah habis berkelah dua tempat skaligus dalam satu hari. destinasi terakhir kami ke IOI City Mall, dekat putrajaya sana which is dekat sangat dengan UPM. so, kat sini ada sesi merapatkan silaturrahim gittuuuu. 

ada satu topik yang jadi perbincangan kami berlima. elok sangat dah pilih tempat makan dekat teh tarik place. haaa memang sembang teh tarik lah kan. one of us share her story on cinta vs suka. 

topik ni sangat related actually. dekat mana mana girls/boys sekalipun. bila dah semakin meningkat dewasa gitu, ada satu topik yang menarik dibincangkan iaitu mengenai cinta. yes, i know some people think that buat apa lah fikir pasal cinta. buang masa and what so ever. but this time, main topic that i really want share with all of you adalah perbezaan cinta vs suka.

ni kira pendapat dan pengalaman diri sendiri. owner blog ni mengaku yang dia pernah bercinta, perna sayang kan seseorang. cinta tu subjektif. kadang kadang your partner tak sempat cakap apa, kau dah dapat rasa something will happen. bila dia jauh pun kau akan rasa di dekat je. perasaan cinta ni susah nak cakap cemana. 

tapi lain kalau dengan suka. perempuan normal lah kan bila kau dah selalu contact dia, tanya khabar, dah makan belum. semua tu macam alaaa nampak caring leww. tapi tak bermakna kita ni perempuan cinta dia. cuba kalau dia senyap, xcontact kita. apa hang rasa? oh dah hilang dah rasa rindu tu sikit demi sikit. so jangan konfius dengan perasaan cinta. jangan cepat sangat tafsirkan perasaan cinta tu. cinta bkn sekejap nk kenal. ambil masa tapi suka sekejap je kita mampu nak cakap kita suka kan dia. cinta walau tak contact macam mana pun, perasaan tu still lagi sama kecuali ada side reason yang mampu menghilangkan rasa cinta tu.

suka ni lain. suka bila dia sentiasa ada dengan kita. kita rasa nak je dia sntiasa contact. or cuba gantikn dia dngan orang lain, perasaan tu sama tak? bila dah lama dia xcontact kita rasa apa? dah boleh move on dahhh sikit sikit. haaaaa cenggitu. tapi kalau cinta, perasaan tu susah nk hilang. walaupun bertahun, berbulan bulan, tapi perasaan tu still lg ada dan tak akan sama dengan orang lain. 

Suka adalah satu perasaan yang kena ada dalam cinta tapi Cinta bukan satu perasaan yang perlu ada dalam suka. 

girls, bezakan mana cinta mana suka. mungkin awak rasa perlukan dia sebab dia selalu ada bila awak susah and care pasal awak. tapi tu tak bermakna awak cinta kan dia. cinta vs suka. berbeza. tanya hati, dia tahu mana satu suka mana satu cinta. jangan pernah keliru wahai hati.

waktu discuss pasal topik ni, masing masing macam oooo betul lah weh. oh memang lain pun. ohh serius aku setuju. haaa cenggitu dialog yang keluar. pastu memasing rasa eh malu lah. eee pebenda bincang pasal ni hahahaha *actually, nak percaya ke tak. ktorg mmg jrg ckp soal cinta ni. muahahahha.


p/s : bila cakap soal cinta, hati rasa dupdapdupdap. teringat.



sincerely,
Suhaiza.














Like us on Facebook