Homemade (Oreo Vs Milo) Ice Cream

by - 8:39 PM

Assalamualaikum readers.

for the first time i guess. i wanna share recipe for my blog readers. ececeh ittew sukaaa write in english even in broken english. hahahaha

actually, jumaat lepas alaaa semalam lah kan. cikja ada buat homemade icecream (oreo and milo flavor). both for my sweet niece and nephew. since cikja pun dah nak balik u, so kasi surprise lah untuk bebudak tuuu. actually khamis malam tu tetiba blackout. so dah terputus harapan nak buat homemade icecream ni. then dalam pukul10 macam tu dah ad letrik pastu cepat cepat pi kedai beli barang. hahahaha.

so here we are.


bahan bahan :

Bahan A :

1. 1 1/2 gelas susu full cream (dutch lady or else)
2. 1 sudu besar Ovelette (warna kuning tuu, kedai jual bahan2 kek ad jual)
3. 1 sudu kecil/sudu teh esen vanilla (ni pun mostly ad dekat kedai runcit/kek)
4. 5sudu besar susu lemak manis f&n or else. (depends nak tahap manis macam mana)

Bahan B :

5. Oreo
6. Milo

cara-cara :

1. masukkan susu full cream, ovelette,esen vanilla, dan susu lemak manis. pastu blend semua sekali sampai melekat lekat dan gebu. kiranya dah xcair macam susu full cream awal awal td.

2. lepas tu letakkn bahan yang diblend td ke dalam bekas/tupperware yang sesuai.




Proceed untuk homemade icecream oreo :

3. hancurkan oreo ( me myself prefer blend. senang dan cepat).

4. Dah siap blend, ambikkan oreo letakkan dalam bahan A yang dah siap menanti dalam bekas.


Proceed untuk Homemade Icecream Milo :



Step sama ( step 1-2)

5. Letak sedikit air panas dalam milo dan gaulkn sampai pekat dan sebati.

6. dah siap melekat milo tu, campurkan dgn bahan A tadi.


okay dah siap both ice cream! letakkan dalam peti then esok boleh makan bersama yang tersayang. hihi.
Orea punya je ada gambar. yang milo tak sempat nak snap pic tapi rasa dia seriously best!

p/s : homemade icecream ni bagus since kita boleh buat perisa apa yg kita nak plus ikut kemanisan yang sesuai. lepastu buat dengan penuh kasih sayang. muehehehe.




Sincerely,
Cikja aka Suhaiza :p









You May Also Like

9 comments

  1. wow... sedap nya homemade ice cream! post sni bnyk2

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sebab hasil tgn diri sendiri hehe :p

      Delete
  2. mmmm dapnya :D minta cikit hehehe

    ReplyDelete
  3. aritu buat oreo, manis sangat >.< sobsob

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlu first time try pun manis jgk, ni second time so okay la tak manis sgt, hehe. try lagi wawa! :p

      Delete
  4. nampak sedappppppppnyeeeeeeeeee. knp semua orang rajin nak buat tapi i tak T^T hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa ni mood tngah rajin je ni fieyqa. haha

      Delete
  5. sodap ehhhhh... haha.... rajin sungguh cik ja.. terliur dah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa kekadang je rajin untuk anak anak buah :p cik kyra pun sama rajin.

      Delete

Hello There! :)