kita nampak baik sebab Allah tutup aib kita

11:39 PM


*ni post since may haritu tp baru dapat publish* :)


Assalamualaikum readers,


Short update from me. Now i'm officially 22. oh sorry maybe late update since my birthday was in April. i just keep reading some posts either in Facebook or blog and so on. it is all about getting old, married, become a mother.

i just don't know what feedback or reflection that i should make till 25 may 2015. that was a reminder from Allah or else. On that day, 3 of my friends lost their family. perasaan time tu bercampur.

lately, my wall (fb) penuh dengan berita kahwin. sana sini kahwin. then bukak ig sana sini gambar lovey dovey dengan partner. pastu hati terdetik, O Allah, is it ujian or dugaan for me? siapa yang xnak disayangi. ye dak? then someone ask me about boyfriend. Oh my Allah, hati ini masih belum kuat. and i just want to say something. can i say my heart is for someone who really deserve it. not for any people who just want to try? *and i actually really meant it*



yes, different people with different tests and i know it. and this maybe one of my ujian. tengah tengah buat reflection diri then terpandang buku husnul khatimah dekat rak buku then i realized that, apa jadi kalau aku mati sekarang? pastu teringat content dalam buku tu yang Ya Allah sentap habes, macam mana kalau tengah tengah buat jahat or perkara xelok then kita meninggal kat situ? people keep judge you are the best girl/daughter or last your life end up with the bad thing? O Allah, matikanlah aku dalam keadaan husnul khatimah.

macam mana kita nak meninggal dalam solat kalau solat pun tak pernah ?
 *paling deep dalam buku tu T_T *
tu salah satu contoh and relate kan dengan situation kita sekarang.


p/s : kita nampak baik sebab Allah tutup aib kita *always remind myself about that*.


Sincerely,
Suhaiza

how was my raya?

10:43 PM



Salam aidilfitri semorang,

since ramadhan haritu tak sempat nak update. long hiatus katanyaa. so raya ni macam nak update sikit lah ceritera raya suhaiza. ewahhh.

eh sat, so ramadhan acano? sempat habiskan 30 juz? kalau xsempat jangan risau, sambung raya pulak ye. yang dah abes alhamdulillah. bagi yang berhijrah dalam bulan ramadhan, moga istiqamah. tajdid niat insyaAllah semuanya akan dipermudahkan Allah. :)

okay sambung balik cerita raya tadi. biasanya semorang akan start kemas rumah sehari sebelum raya kan? pagi pagi dah kemas siap siap. balang balang kuih pun dah siap tersusun rapi pastuu kita dah complete semua lah untuk esok pagi tu. tapi kitorg ni mcm lain sikit lah.

sehari sebelum raya, pagi tu kitorg keluar pi cari barang. petang duk relax sikit siap siap tuk berbuka pastuuu malam raya pi ambik sate and masing masing pi keluar cari baju raya tudung raya and so on. malam tu tido awal then esok pagi bangun macam nak sahur sebab semua xprepare kan. dengan balang kuih tak terisi, ruang tamu xkemas. hahahah. baju tak iron. but well, as expected, last minute punya kerja xkan mengecewakan *tgn ke bahu mata ke atas* hiks.

tadaaaa. our family photo. Along's family missing.



So macam biasa raya pertama.pagi tu salam salam n dapat duit raya yey! tengahari sikit pi beraya rumah jejiran and second day dah start balik kampung.

raya keempat dah balik rumah and next day tuu ad makan makan sikit. tak buat openhouse pun this year since semua kakaks dah balik rumah memasing kan.harapnya next year adelah kan :p


p/s : so pesanan raya, sy suhaiza memohon seribu kemaafan daripada kalian dari start perkenalan kita sehingga skrg. salah dengan manusia kita kena memohon maaf sesama manusia. so forgive me for all my wrongdoings towards each of you.

*mana tahu ni raya last kita?

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN *peace*




Sincerely,
Suhaiza

Like us on Facebook