esok lusa dah !

9:10 PM



Assalamualaikum :)

so so so, esok lusa dah nak final. wish me all the best , and pls pls pls, doa untuk kejayaan saya ? 

Doakan Suhaiza Mohammad Suki berjaya menjawab dengan tenang dan mendapat apa yang ditarget , amin. *tolong lah aminkan sekali, bole ?


jadual agak padat sikit, macam matrik kot dia punya jadual. so penat sikit, semua subjek menghafal,rasa macam nak T__T.

mahal nak tetaip pepanjang, tgkla jadualnyaaa.

then kehadiran tu tetap kosong, aisehmannn, saya kehadiran full kot, haha. nasib baik coursemates yg len pon same *tariknafaslega, heee






besarkan la eh kalau nk tgk ?




k tu je nak update, muahahahaha. nantilah cuti sem taip pepanjang eh ?


jumpa lagi, tata *lelambai


salam syg, 
cikjaja






awesome girls !

11:15 PM


assalamualaikum, hai hai readers ! *bajet ade org baca je

well, sekarang dah xramai yg update blog. tak tahu lah kenapa. hehe. sy still lagi suka merapu kat blog ni haa. nk tahu kenapa ? sebab saya rasa best merapu sorang sorang, HAHA  then baca balik gelak sensorang. anda tak rasa ke semua tu ?

kebanyakan blogger lah kan, dia dah delete post2 yg dulu dulu, yg xberapa matured, tapi saya xnk delete, nk tahu kenapa ? sebab bila baca balik, saya dapat rasai betapa matured nya saya sekarang :3 kehkeh, *ayat tak leh bla, matured sgt ke ? *

sebenarnya, harini nak post pasal ni, heee *mood excited *





tak nampak ? besarkan pic tu,hehe



 dorang slalu post status mcm ni, tu boleh buatkan sue nanges tw x? sebab sue pun rindu korang, gmbr kita ada kat meja study sue tw ! even setahun kat matrik tu, mcm2 benda yang kita kongsi.. yang paling sue xkan lupa time pkul12 pg bfday sue! tu time study week, korang study kat blik sue. tetiba korang dtg dr blkg and wish. whoaaa, rasa terharu sesangat. yelah kan, wktu tu stress ngn nk exam then korang pulak buat sweet gittew,hehe.thnks hadiah and card yg korang bg, comel kottt <3 , nt sue upload ? okay!
tuk korang : take care kat uni masing2, jgn malas malas study, dah tade sue yg nk membebel kt korang bila malas study, hehe  *okay, sue bajet rajin, HAHA *. terutama wani, awak tu paling mnje. jgn sakit2 wktu nk exam. sue ngn ziela tade dah nk jage awak kat sane, *ni bajet caring terlebih, HAHA * ... ziela, lw rindu peluk lah bear tu tw and wani lw rindu peluk bantal pooh tu, kalau awak bwk g uni la. maklumlah nk g ums bukannya g ngn bas, flight gittew, hee

p/s : perasaan rindu tu sukar tuk lafazkan dengan kata-kata. sue rindu semua kawan sue time kecik sampai la besar cenggini. <3 *tgk bawah, ngehngehhh. :p







kecelaruan hati mungkin?

9:44 PM


assalamualaikum.


sebenarnya sekarang hati ini telah diceroboh dengan benda yang tak sepatutnya. dan bila dah smpai pada tahap ini, apa yang dirasai adalah tahap kerinduan yg amat tinggi pada family, kawan dan awak. i hate this feeling.serius. jangan hadir dalam diri saya boleh x?

Ya Allah, saya rasa saya lemah, selemah yang mungkin. saya hanya mampu luahkan padaNya dan mungkin blog ni sampingan. setiap bicara yang saya luahkan mampu membuatkan saya tenang.


bantulah saya untuk hadapi semua ini.

kuatkah wahai hati ?










muara hati

9:14 PM




Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakini hati kan tetap setia

Ku percaya kemana pun kau berjalan
Suara cinta menuntunmu kepadaku
Kerna bila cinta sudah bersenandung
Takkan terpisah hati

Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali padamu

Aku ada kerna kau ada
Dan cinta hatiku hanyalah untukmu

Jalanku tertuju padamu
Kemana pun kan pasti kembali


Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk
Bersatu dalam hatimu
Hanya dirimu dan aku

Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk (merasuk dalam hati)
Cinta..

hati

12:55 AM



assalamualaikum :')


lame xmenjenguk blog ni.sebenarnya tak tahu apa yg ptut dikongsi.cuma sejak dua menjak ni macam penat ckit. eh, bukan ckit tapi banyak. ade pehem?

since dah jadi budak u ni kan, memang macam macam kena pikir. kolej, penglibatan fakulti, penglibatan uni semua lah. kena consider semua tuu. serius start dari dftr prog tak pena stop except time cuti Malaysia tu. then, lepas tu setiap hujung minggu ade prog. penat tw?

last week , ade koko, starting school dr pg smpai petang, training bola jaring.
minggu ni training bola jaring tetiap petang. malam td balik pukul 1pg sebab bola jaring tu. hujung minggu ni ade aktvt kolej, sbtu ngn ahad..

next week, isnin smpai rabu dah perlawanan bola jaring tu..hjung mggu tu xsure ade ke x.. memang penat kan?

sorila merungut ckit. eh bukan merungut sebenarnya, nak share je.. meluahkan semua yg ade kat hati ni. haha. post arini cm serius ckit kan? padahal tak pun. tadenye nak tulis entry ni lam keadaan serius, kang ade yg kena tegur ngn roommate, kihkih.




p/s : doakan saya kuat tuk hadapi semua ni :')



saya bahagia dgn kehidupan saya sekarang walaupun banyak perkara yg tak terduga berlaku.











menjadi perantau

2:16 AM



hai hai eberiwan.

selamat menyambut hari kemerdekaan ! hppy birthday malaysia! saya bgga jadi anak malaysia!
#Merdeka55

semangat patriotik tu masih ade kan? kan ?

hurm, today da nk gerak kl. lusa daftar. hewhew. sebenarnya sekarang ni bercampur habis perasaan sedih suka gembira gementar dan semua lah.dan pabila dicampur rasa nak nanges. paham x? haha.. sesape yg kenal saya je phm :p


btw, start 1/9. dah secara rasmi jadi student upm. 4tahun kat sane. lame woo.. ni mgkin last update buat sementara. *sementara je,kihkih * saya je ni haa xtido lagi.yg lain sume da tido.. nak thu knapa? sebab duk kemas barang and settlekan borang. HAHA. keje last minute.. npk x kemalasan disitu?



so. doakan sy kat sane.. dapat adapt dgn kos pembangunan sumber manusia or bahasa omputihnya human resources development.kihkih. orite kawan kawan?


p/s : kehidupan di universiti mmg mncabar. so kuatkan iman dan betulkan niat ke sana :)




eh jap. tarikh kat atas menipu. entry ni ditaip pada 31/08/12 pd pukul 2pg,orite?dah setting tp prob ckit :)



keceriaan di aidilfitri

3:45 PM



salam aidilfitri :)

sebelum entry ni disambung, nak mohon maaf sekiranya saya, suhaiza binti mohammad suki ade melakukan kesilapan kepada anda semua.semua itu sungguh tidak sengaja. kalau pn sengaja, tu zaman budak budak.kihkih.

sebenarnya la kann, nak jujur ni ngn awak.alaaa, awak yg bace tu :p
mood nk update tergendala ckit. Ya Allah,semua tu dah bawak mood hppy sy merantau ke mana ntah. geram kn? *kalau tak geram senyap je* tp disebabkan first time gne lppy ma ngn abah hadiahkan.semangat nk update tu lain ckit :P

btw, semalam,err. since da pkul 12am ni.semalam la kot,ari jumaat,6 syawal. saya bersama gegirls time form1-3 tu jenjalan, eh!tipu.kitorang naik kete..saya drive. hebakk x? *takyahnakriaksgtkalausekadarlesenP* tidak lah hebat pn.tu kete pnjm.kete kngah.kihkih. kitorang smpai2 uma tcer lam kul11pg cmtu. kelam kabut tcer sebab dtg xbgthu..hikhik. oh,lupa nk bgthu. kitorang g umah tcer hazwati,tcer yg baik memahami lawak dan penyayang. tcer ajar kitorang wktu pmr dulu dulu.sebab dia lah kitorang dpt score sbjek bi pmr dulu. hikhik. thnks tcer.

huda, sy, tcer, niq, zeren , ckin (yg duduk bwh )
baru perasan sy je pndg kamera ni,kihkih


then,pas umah tcer g jln2 umah gosip aka SA slh sorg dr ktorg.hihi.g umah dia kejap je sebab dia pn da nk g solat jmaat. pastu jalan2 kt mesra mall jp..alang2 g situ, teman shikin nk g cek mate dia. pastu saje la gegedik nk tumpang cek skali.hikhik. pas sy cek je, mke cina tu (yg cek mate tula) cuak kemain. dia ckp mate sy ni dah teruk.memang kene pakai spek sentiasa. saya ckp la xprcaya power mata tu tggi sgt. cina tu kemain lg suh ttup mata sebelah pulak,haha. then, okaylah sy prcaya. haha.

sesape rabun tolong translate kn bole ? :p

ptg tu jmpe kawan lain plak. zatul (kwn skls zmn pmr) ade wt makan2 ckit kt umah dia. haaa, kat situ semua jmpe. well, serius. ramai dah berubah. sebab dah lame xjmpe,prubahan tu ketara ckitla kot.hehe..


depan umah zatul nih. ni semua yg td.hehe, zeren yg amik gmbr :p


rindu zaman skola mngh kt sini. serius rindu :(


p/s : setiap kegembiraan pasti ade kedukaan. harini sy dpt ujian yg agk berat. dugaan tu membuatkan sy tabah. dan tu tanda Allah masih sygkan saya.










kehidupan yang masih panjang.

10:36 PM

assalamualaikum..


hurm, sebulan dah blog ni di private kan. ade masalah sedikit. err, bukan sedikit tapi tade pun, HAHA. dah start merapu dah tu sebenarnya.hihi..


alhamdulillah masih dipanjangkan umur sampai ke waktu menaip ni. kita dah pun masuk ke alam ramadhan. syukran Ya Allah.. so,tingkatkan amal tuk bulan ni. insyAllah.berganda ganjaran yang kita dapat.


sini nak bagitahu ckit. last week, alhamdulillah. keputusan upu dah keluar. cikjaja dapat apa yg ade dalam pilihan even yang tu bukan pilihan pertama tapi termasuk dalam 4pilihan utama. dan yang paling sedih la kan, tak dapat sambung dalam kos math dengan kimia..kali ni upu lain ckit.. 4plihan ke atas untuk research uni (RU) mcm UM,UKM,UPM,UTM.. then, 8pilihan bawah tu U laen macam Uitm, UMT,USIM dan sebagainya. kalau USM pulak kena beli no pin lain. so kira asing la dengan upu. cikjaja just isi upu, usm tak isi pun..







tu dia tempat tuk sambung degree nanti, u ni ade dua tmpt, satu dekat Serdang dan satu lagi Bintulu. kos ape? hewhew. adelah. nanti nanti eh kita cite?hihi. so, sekarang nk bagitahu lagi. title cikgu tu bukan tuk Suhaiza. okay? tape, rezeki ade di mana mana kan.. pape pun syukur sebab dapat RU..


well. dapat same u dengan kakak.dia kos laen dan tahun kedua dah.dan lagi nasib 'baik' dapat satu kolej dengan dia. nasib tak 1kos.haha.daftar sana 1/9/2012 nanti.

tu jela kot nak tulis. penat ckit harini.ptg tadi g pantai, hihi..saje bawak adik jenjalan. adik duk asrama.so kesian pulak lw duk umah je time balik cuti ni..hehe.



p/s : kawan kawan, tak kira mana universiti dan kos sekalipun kita dapat , teruskan berusaha.setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah. Dan, betulkan niat kita menuntut ilmu. insyAllah, kita tak kan penat nk tuntut ilmu. :)










hari separuh bahagia

8:52 PM

haaha, sedikit kesengalan ye title tu.. okeoke,tetamu blog sekalian. HAHA . hari separuh bahagia buat my sister oke, not for me. hihi.. act, counting for engagement day tu tuk kakcik, bukan tuk cikjaja.. cikjaja muda lagi, sape la nak masuk mminang, tak sesuai T_T..

23.6.2012, sabtu lepas..kakcik da jadi tunang orang..hewhew. waktu prbincangan tu abah sebak kot. dulu dulu time nikah kakngah abah nangis. yelah kan, macam da hilang sorang anak yg jage dari kecik kann. oh ye, tunang kcik ni dari selangor, majlis dorang brbeza sikit dgn yg kngah dulu.

tokse taip pepanjey eh,nok letok gamba jah bole?





gmbr ni paling ske, hehe.. abah ngn ayah abg shamsul, gaya same je, hikhik





abg shamsul pakai baju biasa je n hnya dtg wktu semua da selesai sbb nnek belah ktorang nak knal.. mostly org lua buat cmtu kot. lw org belah pntai timur, yg laki laki pn pkai baju melayu tw n ikut serta lam majlis..

p/s : selamat bertunang tuk Suhaila & Shamsul kamal :)



mohon memahami.

10:35 PM





sakit tu datang lagi. sudah smpai waktunya mungkin. walaupun da berulang kali ia datang, kesakitan tu tak pernah kurang biarpun sedikit. apa yang perlu buat bila ia datang sebenarnya selalu aktifkan badan. bergerak sebanyak mungkin. tapi kesakitan tu akan memaksa untuk kamu terus kaku di pembaringan. ada sesape nak rasai sakit ni?





p/s : counting for engagement day.








kisah disebalik pelangi

9:51 PM

assalamualaikum cinta.

hello readers sekalian, *macam ade je kan nk bace blog ni T.T*, ok.tak sedih tak sedih .. post ni maybe sedikit or sebanyak annoying okay.. xmarah pun xnak bace..

jarang nk post something yg perasaannya pada thap meleleh air mata ni. jarang.tapi kali ni nak post jugak. ade yang kisah ? setiap orang ade turun naik dia kan. ade tahap marah sedih and semua jenis perasaan la.. same goes to me..

bile orang yg betul paham cik jaja nih, dia memang dapat lihat even kadang2 cik jaja pura pura gelak dan senyum tapi hati dia menangis tw? tw? bila orang tiba tiba tade mood dgn kita, bila orang marah kita, bila orang nak xnk layan kita.. semua tu bagi kesan pada hati ni *tgn kt dada, hihi* oke,xmaen maen dah .




petang tadi memang betul rasa stress.. orang cakap kalau stress amik wuduk. tu yang paling mudah tuk atasi.. cubalah .. memang betul menjadi.. then, bila dah lame xkluar umah. petang tadi time ujan rintik rintik. ajak kakcik kua g jog.. err, memang jog oke , tak tipu *hidung kembang kempis,hihi* oke oke, serius balik. then, time tu jugak ternampak pelangi. hikhik.. da lame xtengok yg real life pnye woo..bila tengok tu, hilang semua perasaan yang tak sepatutnya ada dalam hati ni..

so, kesimpulannya disini.. , eceh, terskema plak, hehe.. setiap apa yang berlaku pasti ade hikmahnya tersendiri. terselit kegembiraan disebalik kesedihan.










sumber : google

cantik kan pelangi ni? tadi tak bawak fon atau sumber yang bole amik gambar. so google je, hikhik..


p/s : tiada kena mengena dengan sesiapa yang kamu semua teka eh post kali nih.







memerah otak

5:07 PM


assalamualaikum cinta :)

dah lame xupdate entry panjang panjang. before nih, entry ciput ciput je, hikhik. idea banyak je, mencurah curah ni haaaa. taip punya taip then letak lelok lam draft tu. entah kenapa berubah jadi macam tu, kenapa eh eh ? lupakan.

oh, last month, sume berjalan ngn lancar..result alhamdulillah, memang bersyukur sesangat. sebab terlebih dari yg target, then, interview pun oke je..tapi entah dapat ke tidak tu entah la.. oh ye, tu interview pendidikan.. tu yg sy minat..xtahu kenapa, best sgt lw dpt mengajar nih..tapi tgk rezeki la entah dpt ke tidak.

oh,ye ! last 5days kot, 9/6.. kemain weh cik jaja kita ni jadi ibu muda, hikhik. gini cite dia, pagi tu tgh duk syok mkn, kak long merangkap kkak ipar sakit perut nak bersalin.. g la hantar kat hosp rawatan kluarga tu, then bila da sampai sane dia kena tahan wad..petang tu, alhamdulillah, pkul 6lbh bby boy kluar, hihi.. first kua tu terkejut gak tgk sebab biru kemain. mungkin lemas, tu yg kngah gtw la.. hosp ni dia letak bby tgh2 wad pesakit, so memang bole tgk lah bby tu fresh2 gitu. pas siap cuci tu barulah ummi nya bole tgk anaknya..

pagi esok tu da bole balik, so ibu yg bru pas bersalin xbole pgg bby, bhya.. mak cik jaja pulak xdtg, memang cik jaja lah kena pegang.. huihui. bby tu baru shri, kepala lembik lagi kot. memang takut nak pegang tapi belajar.. okela, da pndai pegang baby bru lahir.. bila balik uma, ade lagi 2 org anak sdare.. penat den jage dorg. btw, yang bestnya, ma bagi kite jage bby tuu.. kte salin baju, kite tuka pmpers, kte basuh berak dia, hewhew.. pengalaman kot. oh ye, nk gtw, bby kena mnum susu ibu dan jgn bg dia tido sgt, dan dan yg penting bg kena chya sikit tuk elak kuning bby tu naik.. lw da thp truk kuning tu, bg minum sengkuang , eh eh ? mak ajar, hehe :D

oke oke , tade idea dah nak tulis pepanjang. tu je.. :)




bby fresh lagi tuu, haha :D


tgk mulut dia, tu lepas org kacau maen bbir dia , hihi




p/s : arini birthday dua org yang penting lam hidup saya, so selamat hari lahir adik dan kamuuu, xmaen la wish lam fb ngn twitter nih, haha :D 


5:24 PM



























zaman sekolah.

# happy ending.

7:43 AM





oke, permulaan kata blog pada bulan mei "selamat ulang tahun pembukaan MRSM TAR "

ngee, sejak msuk 1mei 2012 ni, da ulang thun yg ke 2 mrsm tar, time mula2 bukak, budak laki lah yg smpai dulu ke mrsm nih, yg pompuan kena tinggal kat mrsm bentong. besh tw time tu. bebas tanpa laki2, haha. yang laki2 duk sane pulak sibuk sibuk masuk asrama pompuan dlu then conteng2 nme kat lampu, loker and katil pun ade, ahaaa.

then, 2 mei. yang pmpuan pulak terkedek kedek angkat barang masuk lam bas. barangnye bukan sikit, cam berpindah umah. *ehem, terasa*.

bukan setakat student ngn cikgu je kena pindah. dengan pengetua sekali, hee. dan ade kes beg student jatuh dari bas kat selekoh mane ntah, hehe. cian tw, ingat barang tu ringan? haih, berat berat. nak suh family dtg amik, xbole.. sebab takut nanti sesak ramai ramai kt mrsm tu..


nah, gambar mrsm tar, search kt google, hehe.


peta nak g sane.



dewan :D

pintu masuk, amik buku outing , hihi


kelas akademik.

kafe, beli makanan pas prep :D



asrama dak laki, pattern same je ngn dak pompuan.

form 5 ade 16 buah kelas law xsilap. A-P , banyak kan ? dan ade 32 homeroom .. haha. ramai sesangat student form 5 kat sini. paling ramai berbanding mrsm laen. tapi bole je kenal semua student kat sni even ramai pon. :)






p/s : rindu time kat asrama. sangat rindukan memori kat sini.




belajar

lambat tapi belum lapuk

2:05 PM






assalamualaikum :)

entry ni memang agak lambt tapi still lagi xlapuk. eh eh, jap. lagu sebelah tu saje je letak. besh ke x terpulang pd yg dgr. law xnk dgr pause kan je, oke? jgn baling laptop awk tu merata rata, haha. oke fine,xlwak an. =='

syukur alhamdulillah, da abes pngjian kt mtrik.. setahun kat situ mngajar sy macam macam. mane yg baik dan mana yg buruk. oke, meh duk cni nak cite. waktu mula mula nk daftar situ, agak tkut sebab tade kawan kt situ. bayangkan trkedek kedek sensorang, haha.. then, masuk blik roomate sume org jhor =.= , tp alhmdlillah,dorg sume oke. sy rapat ngn sorg dak ni , NADIAH HANISAH BT NORKHAIR... kan da caps lock tuh ,haha..
tp ble masuk sem 2 dia da benti smbung pngajian kat turki.



belah kanan tu dia <3

wktu sem ni jugak sy dilantik jadi tutor muda math dan tutee tuk prgram biology.. awak nk thu x, sy pena nanges kena mara ngan lecturer, haha.. tade sape pon tw even dak praktikum sndiri, tp yg rapat thu la.. haha, kelakar..tp tadela nges depan lect btol2.. cmni cte dia. wktu math tu sy ade tnye lect tu ap yg sy xphm, tp blom smpt abes soalan yg sy tnye,lect da mara2, sume pandang je time tu, mne xmalu sih.. then, next class, sy jd paling pasif lam kelas tu, haha.. tapi nk xnk memang kena g jumpe dia. sebab jd tutor kena berurusan ngn lect math masing2.. lame2 kitorang baik, hehe.. then, sorg lagi lect kim, time nk tnye soalan gk.. dia mara2, then tetiba suh explain jwpn tuk soalan tuto.. da la xpndai, then kena explain.. merana hidup weh! haha.. tapi, sy nk berterima kasih sgt pd dorg, sebab kena mara la, sy bole dapat A tuk sbjek2 tu.. hehe.. lw cmni nk lect mara jela, hihi :p





then, 2nd semester. semua oke. result kua after dftr tuk sem 2.. alhmdulillah, pointer oke, lepas dr yg ditrget :) then, ujian mid sem and last one, final! hee.. xnk cte pepanjang, sepanjang kt sane, memang byk yg berlaku.. tipu la lw kat sane sume oke an ? classmate, roomate sume bebaik. and know, sy sedar pilihan sy untuk smbung bljar di sana bukanlah suatu kptusan yang salah. dan sy redha sekiranya da takdir tuk sy memang tuk smbung dalam bidang sains even pada awalnya mmg xminat.. tapi minat bole di pupuk. cme atas kemampuan kita nk lawan perasaan sendiri.dan nk pesan, belajar lah kerana memang inginkan ilmu tu bukan hnya untuk exam.. sebab bila awak hnya bljar tuk exam, ble exam t abes , awak akan lupe sume tu.. sy pena alami sume ni.


so sekarang, just menanti result tuk sem 2, arap okela even jwb exam aritu pun xbpe nk oke.. doakan yg terbaik tuk sy, bole ? thnks :)


classmate :)


3 0f us <3




roomate :, dr kiri, mell,sy dan pika :)




p/s : yakinlah dgn keputusan diri sendri. pikir itu adalah yang trbaek atau tidak. jgn buat keputusan kerana org laen. pikirkan mase depan awak sendiri ! :)

cinta dan rindu.

10:45 AM

hamka: assalamualaikum, cinta.

saidatul nafisah: waalaikumussalam, rindu.


haha, tetiba teringat dialog dalam 7 Petala Cinta. korang pena tgk ? haha, sy pena.. 17.3 aritu.. dengan tutttt.. haaaaa, jgn duk teka sesuka hati. well, cite ni agak besh la. lagi besh dari ombak rindu, heeee.. sy rase la, haha :p







tapi kan, cite ni agak xbesh sebab smpai kesudah xdpt tgk jgk muke nafisah tu.. geram jgkla..
cubela tgk, mendalami maksud yg ingin disampaikan.. bukan hnya memaparkan kisah cinta semata - mata..


eh. jap, tujuan post ni nk ckp mekasih sgt pd nq mahmud sebab post tu.. act, sy yg mitak dia post smthng kat blog ni.. full in eng. tuk dia pnye ielts.. tapi, wktu tu dia busy.. ingatkan da xnk buat.. tapi xsngka ttiba ade post dari dia dan xsngka plak tu yg dia ceritakan dalam post tu..mekasih sgt tuk sume tu.. tuk pembaca, sy tidaklah sebaik baik psngan.. ade jugak masam manis diri tentang sy..


tu je.. entry yg ringkas.. :)


eh eh jap, ni link tuk tengok sinopsis cite tu..


Two Hearts One Love.

10:13 AM

Assalamualaikum,

Thanks for visiting and reading this blog. Actually, I'm not the owner of this page, I'm just the soul of hers that wanna write about how deep are her sincerity and loyalty and I bet another girls also do have those feelings but idk if it were as much as hers. To see, to know, to talk, to meet and to love her are my pleasures. The first time we contacted, there's nothing we know about each other much less than ourselves do. I know there's less chance for me to tackle her and to win her heart but I became more confident when she started to say that she would accept me if I was really serious with the relationship. Then, we further our relationship, day by day we're getting closer, build up our compassionate and we shared almost everything in every single moment that we had together. Alhamdulillah, we've been together after 1year and 4months declared. No declaration is meaningful without toleration in every hardships and circumstances comes towards us, but she really gives me a thousand wings and moons to pull me up to stand and face the realities. So, that I won't give up. Friends, the point is not you have a partner or not but it is more important for you to be more serious with the relationship, if you can't make it then make sure you prepared yourself first. That's what I've learnt from her, she is the best partner all of my life. Together we started it, together we live it. There's nothing I hope besides having this life that I can keep nearer with her to protect her and give her the best of my kinds. No border in this world, wherever we are Suhaiza, I'm not that far from you. Last but never 'll be least I just wanna say that I love you. Thanks for giving this chance to write on your blog. :)

Just me,
naqiuddinmahmud

kisah terdahulu.

7:13 PM






assalamualaikum,heee....

result UPS (ujian prtngahan sem) da kua dua hari lepas.. dan alhamdulillah, sy bersykur sesangat. result ni lebih baik dari last ups pnye result..tapi kna usaha lagi! so, do ur best for final jaja! chaiyok2, ngeee :)



syok nk update nih, actually, last 25.2, ak daki gunung ledang.. macam mimpi pulak, sebab tiap2 hari dri mtrik johor ni aku tgk gunung tuh, last2 boleh jugak daki, besh woo... even aku injured pun =.=.. act, tadela injured truk sgt pun, just cramp, haha "just"? sakit jugakla..tp yg besh, ade abang UM bg choc so nt ley bg tnga ckit, hehe.. kebetulan dorang pun daki jgk skali ngn ktorang.. ade 8 check point, part yg aku cramp tu da smpai CP 6 kot, if im not mistaken.. memang mencabar kot. tinggi bebenor. haha. daki gunung ni xdirancang pun. kebetulan minggu tu aku xblik then ade pulak dak2 rakan dinamik a.k.a PRS la kot ajak join diorang nk penuhkan tmpat. ajak khmis sabtu daki gunung.. amacam ? terbaeekkk kan? memang tade preparation tuk mental dan fizikal, haha :D

tapi, alhamdulillah, selamat jugak kitorang turun dari gunung tu dengan selamat, hihi.. ketinggian dia law xsilap 1267 m dari paras laut.. tggi kan ? tapi puas, bekalan air yg abes topup gune air terjun je, hee.. sejukkk sesangat, besh, :)


cntik x? ni gmbaran dari CP 7 (1100 m)




then, arini.. 7.3.2012

bedah tikus, haha :D
xnk tulis pepanjang, nk tnjuk gmba je, boleh ? law xbole g tekan X kt ujung belah kanan tu, atas sekali :p


tengok orang kidal buat keje, npk kekok kan ? tp ase biase je :p


my partner :p


p/s : the difference between failure and success is doing a thing nearly right and doing a thing exactly right. - Edward Simmons -


xperlu title kot

8:41 PM




badan ni da panas sejuk.

Ya Allah, permudahkanlah urusan hari esok.

itu hanya laluan ke final sahaja bukannya pengakhiran.








belajar

belajar belajar belajar

11:19 AM





minggu ni memang memenatkan, tapi tu bukan alasan tuk mengeluh kan ? sorang pelajar memang sntiasa penat.. macam orang orang tua pernah cakap, "nk capai kejayaaan memang memenatkan tp bila da dapat, penat sume hilang "



credit to : uzair


memang betol pun sume statement kat atas tu, kekadang rase mcm tension plak bile kawan da get ready ngn ilmu penuh dan da siap tuk masuk dewan exam, tapi kita still lagi terkapai2.. faham x macam mane perasaan time tu ?



aku rase down.

aku rase tension

macam mane result aku nanti



macam macam pertanyaan yg akan keluar kt fikiran kita ni. tapi pada sy, jangan jadikan semua tu tekanan. sebab cube awak semua pikir balik. bila awak tertekan dgn sume tu, awak akan jadi makin down. dan tension, bila tension awak mesti xbole fokus.. kawan kawan masih lagi study tanpa fikirkan awak yg terus tension. so, moral nya.. sape yg rugi ? kejayaan tu terletak pada diri kita, bukan pada diri orang laen. otak masing masing. mungkin kita bukan sorang yg genius dan cepat tangkap lam belajar. so, usaha lebih ..


post ni bukan nk tujukan pada sesiapa, sy sendiri pena merasai sume tu.. memang tension. tapi sy masih lagi boleh control, alhamdulillah.

p/s : memang la cakap senang, tapi lagi senang kalau kita cube buat tnpa perlu menghebohkan pada orang lain . kalau xmencuba memanglah tak boleh buat.




# entry ni ditaip dgn sedikit emosi.





pesanan ringkas.

membaca amalan mulia. :)

11:03 PM




wanita kt luar sana, cubelah baca buku ni. byk persoalan yg kite tertanya tanya terjawab kt dalam buku ni. betol :)











p/s : tuk jejaka kt lua sana. :

HARAM jika jadi kan wanita itu kekasih tetapi tiada niat untuk menikahinya.

jgn sakitkan hati wanita jika anda tiada hati untuknya.





salam ikhlas,
jaja.

10:20 PM








salam maulidur rasul tuk semua.



<3

pesanan ringkas.

bacalah :)

12:02 PM







" janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah kamu pula bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman "

(surah al-imran :139 )





p/s : doakan result mid sem exm saya oke , bole ? thanks.. (:




pesanan ringkas.

kesedihan bukan selamanya.

1:00 PM









just nk share, ingatlah dan amalkan ayat ni bila awak tengah sedih or stress... lepas tu amik wuduk, for sure, awak memang akan rase lega sesangat..last one, ingatlah ramai orang yg syg awak ade sekeliling awak.




dan....



kalau awak tengah sedih, cuba elakkan dengar lagu yg lagi lagi sedih dan jgn ingat memori yg sedih sedih.. tu akan menambahkan lagi kesedihan awak..





- google -

p/s : semua orang akan alami kesedihan tu, ingtlah.. setiap ujian yg kita hadapi pasti ada hikmahnya :)


word of the day :

everything happens for a reason. the hard part is trying to find out the reason. -google-















pesanan ringkas.

mulakan hari dengan senyuman :)

6:30 AM





amalan hari jumaat :




Rasulullah s.a.w bersabda, perbanyakkan selawat kepadaku pada hari jumaat dan malam jumaat. sesiapa yang berselawat kepadaku 1kali, maka Allah akan berselawat kepadanya 10kali (al-baihaqi )





daripada Abu Said, Rasulullah bersabda "sesiapa yang membaca surah al-Khafi pada hari jumaat, maka akan diterangi cahaya antara 2 jumaat" (riwayat al-Nasa'i dan al-Baihaqi )





daripada Ibn Abbas, Rasulullah bersabda "sesungguhnya hari ini (jumaat ) ialah Hari Raya Allah jadikan untuk kaum muslimin. sesiapa yang mendatangi solat solat jumaat, maka hendaklah dia mandi. jika dia memiliki minyak wangi hendaklah dia memakainya " (riwayat ibn majjah dan sanah hasan )




- perkongsian dari seorang kawan yg minta sy smpaikan -





selamat beramal


words of the day :

knowing is not enough, we must apply.. willing is not enough, we must do - johann wolfgang-







opinion

gunakan function telinga dgn baek.

1:45 AM



rmai antara kita bole jadi pendengar yang baik dan mahukan respond yang baik dari pendengar kan ? kekadang bila orang ceritakan masalah dia pada kita, ade yang bagi respond yang excited nak tahu *muka teruja-uja gitu, tapi ade jugak yang bagi respond acuh tak acuh je.. act, kite sendiri pun, kalu orang bagi respond yang xbesh, malas nak cite masalah an ? same goes to me..

cubalah jadi pendengar yang baek.. bila dorang bercerita , dengar dulu cite dorang tu sampai abes, kadang2 ade je yg suka menyampuk dan sibuk nak bercerita pasal dia balik... haiyaa! lw ak sendiri pun, maleh nk cito eh masaloh law gitu respond nye..so, better diam je dulu.. dengar dia cite dulu dan eye contact, angguk le kepala tu skit tnda kita dgr.. jgn pulak time dia bercerita kita sibuk wat keje laen.. focus pd dia sekejap je.. xsala an ? tu tanda respond yg baek..


pastu xnk la bg sesi cite cite tu bosan , tanyela soklan, so bile korang tnye soklan.. mesti dia fikir korang excited dgr cite tu.. then, bila da ade mase yg sesuai *cam bile dia abes cerita, bagila pendapat dgn nada yang lembut dan cuba la elak dari mengkritik yep , xsemua bole menerima pendapat orang dgn mudah kan? so, law nk bg pendapat tnpa bagi sesape terasa.. cakap lelok je.. hati siapa yg xtersentuh pd kelembutan kn ?


last, bile kita da jadi sala sorang pendengar yg baek.. insyaAllah, orang pun senang ngan kite.. dan yang penting sekali.. jaga perkongsian tu dengan baek.. jangan lerrr plak gi cite pada org laen.. nanti kepercayaan orang pada kita plak kurang..



p/s :the secret to friendship is being a good listener -copypaste-





thniah tuk adik saya,suhaizie coz dpt twrn sbp tu... buat keputusan yg baik.. yakin dgn kptusan adik.. n sori.. ja xdpt anta adik dftr kt sane.. gudluck kt sane ! <3







sihattaksihat.

doc, i need u.. :D

10:50 AM

Its been too long ak xg fatayat.. then, tghri tadi tergerak hati nk prgi.. law nk tw pe tu fatayat, tekan SINI… tpi tu bkn pucuk pangkal entry aku kali ni.

Well, ari kamis , ari yang paling teruk bg aku.. mmg dari ptg rabu tu ak xmkn.. ak pun xtw npe..maybe sbb ak penat sgt, tu yang rse mcm malas je nk mkn.. ak xmkn n xmnum pape sampai pagi kamis.. ak bgn pagi tu still oke..pas sbuh, perut da ase laen mcm.. ak tido kejap.. then nk bangun da xbole.. sakit sgt weh.. mmg xthn, ak da pkir xnk g kelas. Terlmpau skt, tapi kul7blh, ak bgn jgk..pakse dri, mnum susu.. baru oke sikit.. pastu, pg tu mmg prut xselesa.. ak ad niat nk g derma darah pagi tu sebab kt KMJ ade kempen derma darah, tp mmg xbole la kan. Sedih L , tapi.. its oke dear, next time bole drma lagi *sedapkan hati sendiri, haha.. * apa yang agak sedih, waktu ak sakit tu aku xtw nk bagitahu sape.. nk gtw mak, memang mustahil.. t lagi susah hati dye.. so, its better just diamkn aje..

Then, petang tu mmg xlarat.. malam tu g mkn jgak.. mkn bbur, first time bbur ak abes, haha.. lapa sangat kot :D .. after mkn kitorang smbung wat lab report.. then, nga wat report tu aku da pening2 da.. tp, its normal sbb ak mmg cepat pning.. tapi nga syok2 wat keje.. ade sumtin mngalir kua dari hdung.. yes! Ak da tw.. its we call “blood” or bahasa melayu nye darah. Wuahaha. Jangan panik kawan kawan, tuu normal bagi diri saya.. tapi tapi tapi. Kali ni truk sikit.. memang brdarah xhenti dari pkul sbelas mlm smpai 12 lebih. Then, pagi tu.. ade lagi.. setiap kali hdng tu berdarah, ak akan strt pening. Tmbah2 lam kuantiti yg banyak. Memang best la kan jawab kuiz bio pagi semalam.


pastu pastu kann, mlm tadi berdarah lagi, byk2 hari.. malam td paling truk aku pena kena.. byk sgt.. well, time tu kawan col.. nga cakap ngan dye.. tbe2 darah mngalir.. memang smpt tekup hidung tu ngan tgn jela.. then , aku ase la.. law letak lam mangkuk mmg spruh jgk la drh tu.. cian kawan ak, pening2 dye tgk darah byk sgt.. tp thnks wani n ziela.. korang bmbang gle an time tu ? sue yang kena plak trgelak2, haha :D

Kekadang aku terpikir jugak, ape punca semua ni kan, then aku search everything sal ni..

Ap yang info tu kasik, Hidung berdarah atau (epistaksis) biasa berlaku bila salur darah kecil kapilari di rongga hidung kamu tu pecah. *macam mstahil je, takkan kerap kapilari lam rongga hidung ak pecah, hihi :p *

Sbb laen :

· Suhu lam badan terlampau tggi

· Selaput mucus tu kering

· Selsema trlalu lame

· Tekanan darah tinggi

· Ketumbuhan lam hidung

Tekanan darah tu yang aku trgelak bace. Memang ak pnye tkanan darah xstabil.. dulu waktu mrsm, aku prnah cek.. hospital bentong, haha.. ingat lagi weh. Tekanan aku 144/98.. mak ai, tggi sesangat, ak pun terkejut.. tapi ak xkena tahan wad sbb dktor tu ckp awak ni tnsion kot, muda2 mustahil ad tknn drh tggi.. hihi.. then, sal ktumbuhan lam hidung tu mustahil kot.. sebab waktu form4 jgk.. hihi.. *doctor hosp bntong da aim aku, haha * aku terpaksa g sane sbb hidung brdarah xhenti bbrapa mlm.. so, ak g sane kena amik darah.. then, tggu keputusan darah tu lame jgkla.. then, dktor ckp aku tade pape.. so, im oke with it.. bile gtaw kat my mom sal ni, memang la mak saya suh g klinik. Tapi kelas full jumaat tu. Bile petang da mlas nk pergi.. u know y ? kekadang aku da rase terbiasa ngan fenomena hidung berdarah ni .. tapi , memang agak xbesh sebab stiap kali darah tu keluar, aku akan start pening.. then, pape pun xleh buat..

pagi2 tadi, abah col.. tnye cane.. sbb mlm tu ak msg gtw.. abah suh g klinik sbb xpena jadi cmtu skali.. tapi, aku xnk.. tu bukan degil, tapi leceh la nk g klinik.. t kena amik drh,tggu lame.. bosan, huhu :p




Words of the day:

Trying to forget someone that you love is like trying to remember someone that you nevet met.

p/s: saya perlukan awak bila sume ni jadi.


Salam ikhlas,


Suhaiza.

fall

fall in love again ?

11:34 AM








kaktus melambangkan diri saya, thts y i love it <3






p/s : ade sape2 nak bagi kaktus pada saya x ? ^___^



words of the day :

when you think that you're not happy with your life, always think that someone is happy simply because you EXIST - unknown-


Like us on Facebook