gunakan function telinga dgn baek.

by - 1:45 AM



rmai antara kita bole jadi pendengar yang baik dan mahukan respond yang baik dari pendengar kan ? kekadang bila orang ceritakan masalah dia pada kita, ade yang bagi respond yang excited nak tahu *muka teruja-uja gitu, tapi ade jugak yang bagi respond acuh tak acuh je.. act, kite sendiri pun, kalu orang bagi respond yang xbesh, malas nak cite masalah an ? same goes to me..

cubalah jadi pendengar yang baek.. bila dorang bercerita , dengar dulu cite dorang tu sampai abes, kadang2 ade je yg suka menyampuk dan sibuk nak bercerita pasal dia balik... haiyaa! lw ak sendiri pun, maleh nk cito eh masaloh law gitu respond nye..so, better diam je dulu.. dengar dia cite dulu dan eye contact, angguk le kepala tu skit tnda kita dgr.. jgn pulak time dia bercerita kita sibuk wat keje laen.. focus pd dia sekejap je.. xsala an ? tu tanda respond yg baek..


pastu xnk la bg sesi cite cite tu bosan , tanyela soklan, so bile korang tnye soklan.. mesti dia fikir korang excited dgr cite tu.. then, bila da ade mase yg sesuai *cam bile dia abes cerita, bagila pendapat dgn nada yang lembut dan cuba la elak dari mengkritik yep , xsemua bole menerima pendapat orang dgn mudah kan? so, law nk bg pendapat tnpa bagi sesape terasa.. cakap lelok je.. hati siapa yg xtersentuh pd kelembutan kn ?


last, bile kita da jadi sala sorang pendengar yg baek.. insyaAllah, orang pun senang ngan kite.. dan yang penting sekali.. jaga perkongsian tu dengan baek.. jangan lerrr plak gi cite pada org laen.. nanti kepercayaan orang pada kita plak kurang..



p/s :the secret to friendship is being a good listener -copypaste-





thniah tuk adik saya,suhaizie coz dpt twrn sbp tu... buat keputusan yg baik.. yakin dgn kptusan adik.. n sori.. ja xdpt anta adik dftr kt sane.. gudluck kt sane ! <3







You May Also Like

0 comments

Hello There! :)