sahabat dan kawan. serupa tapi tak sama.

1:04 AM

amaran : post ni agak panjang. bukan agak tapi memang panjang. HAHAHA

assalamualaikum.


sebelum ni sy ad janji nak tulis pasal buku motivasi Di Mana Dia dihatiku tu kan? nak hold dulu yang tu sebab rasa macam nak tulis pasal sorang budak ni. budak yang bagi suka bagi tempias kat orang boleh dak?

actually, semalam. 21/05/14 malam perwarisan mahasiswa tertinggi kolej. budak ni, syamin syazwani ni dia involve dalam majlis ni. dia sebenarnya mtm sesi 13/14 then dia naik untuk top bagi sesi 14/15. saya ni dijemput tuk program tu. dan bukan semua yg dijemputt. so mcm wahhh sikit bersyukur lah bila dijemput ni *okay tak baik riak ni, tahuuu dosa. tipu je tadi*

so, since dah involve dalam majlis ni. saya dapat lihat start daripada awal majlis sehingga akhir majlis. sejak dari kelaparan sehingga lah kekenyangan. first bagi penghargaan bagi mtm board 13/14 pastu diteruskan dengan perlantikan mtm 14/15. so syamin dah naik jadi top which is syamin dah jadi timb presiden untuk mtm14/15.

bila nama dia disebut untuk jadi top tu. i can feel her. i know that she needs support from people around her. as a rmmate, we shared almost everything. i know her problem as well as mine. betul lah orang cakap, kita tak akan kenal orang sehingga kita duduk satu rumah and jadi roommate. as outsiders, please and please dont judge her.

okay. lepas perlantikan tu dan semua tayangan video pastu nyanyi semua tu. semua dah boleh balik and ada lah sesi bergambar sesama mantan mtm n mtm baru. bila semua dah habes, saya tengok je dia dari jauh. deep in my heart, i hope that she will be stronger than before since her position becomes more challenges. tapi lepas tengok dia, apa yang terkejut, saya nampak syamin mencari cari mana sy, tapi sy buat tak kesah, HAHAHA tengok jelaaaa dari jauh. *macam best kasi dia mencari*

pastu bila dia dah jumpa then she said "thanks" and hug me. wehh, tahu apa rasa time tu? sedih tahu sedih? dah kenapa peluk orang pastu nanges. dah tahu sue tak boleh tgk min nanges pastu nanges lagi depan orang kan? malu pulak sue rasa lepas tu. tetiba nak mnges jugak. haih. lepas tu dia kena panggil tuk brgmbr lagi then someone ask me, "dah sue kenapa kau pulak yang nanges?"

so here, what i can say is. saya tahu, saya kenal diaa. saya tahu apa yang dia alami. bagi saya dia tak pernah berubah. even dari tutur kata, perangai semua tuu. tapi disebabkan orang tak kenal dengan dia, orang akan rasa dia banyak berubah. walaupun korang fikir dia berubah sekalipun, jangan tinggalkan dia. guide diaaa jadi min yang duluuu or lagi baik lah kan. kalau salah betulkan, kalau dah baik, kasi jadi lagi baik *hmm betul kot ayat ni?*

dari sini kita akan dapat tahu. betul ke kita anggap dia sahabat dan betul ke kita ni sahabat yang baik ? kalau nak tahu dalam alam universiti ni and sampai bila bila pun sebenarnya, sahabat lah antara yang terpenting. haaa lagi satu someone pernah kongsikan ni pada saya,

"sebelum kita cakap, aku nak kawan baik yang boleh buat apa je dan bla bla bla (something positive), kenapa kita yang tak cuba untuk lakukan semua tu dulu? "

as a reminder for us, what you give, you get back more dearies. fikir setiap apa yang kita buat.

Untuk syamin,
apa pun yang jadi sama ada sekarang atau bebila. ingat satu je. do something to please our Creator, not people. 

tu je kot dari sue. sue bukan kawan atau sahabat atau roommate yang baik. masih mencuba. tegur andai salah. sebab kita selalunya mampu untuk lihat kesalahan orang lain lebih dari kesalahan diri sendiri. macam tu jugak sue. muhasabah diri.

sincerely, 
your roommate.


p/s : semua ni sebenarnya untuk mengingatkan diri sendiri jugak. baca dengan tenang, gituuuu. :)











Monolog dengan hati itu perlu ?

9:09 PM



assalamualaikum, dear readers.

rasa mcm dah lama xpost kat dalam blog ni. hahaha. sebenarnya tak lah lama sangat pun. sepanjang tempoh xmengupdate blog ni sebenarnya mcm mcm berlaku, macam macam yang difikirkan.

mencari sebab sebenar dan ketahui sebenarnya apa yang terjadi dalam hidup saya ni. sy ni kadang kadang overthinking sikit. jauh sangat nak fikirnya. so apa yang jadi last month. hmm. special event or date, of course my birthday lah. 080414  *eh haruslah dibold kan, penting kottt?* hahahah.. handle motivation programme, pastu join KONWANIS dekat MMU,cyberjaya. then pegi pesta buku and ice skatingggg. fuhh. what a great month i guess.

bila ada orang tanya, " sue, awak dah xaktif dgn blog ke?" then sy respon jela. eh aktif je. cuma macam rasa tak layak nak menulis. sebab tujuan menulis ni sebenarnya nak bagi something lah pada orang lain n diri sendri. tapi macam tade isi sangat kot? 

sepanjang tak update ni, banyak benda yang perlu ingat balik. muhasabah diri. Ehh, ingat cari kekuatan dalam diri tu mudah ke? susah tahuuuu. *ayat macam marah je kan? HAHAHAH* sy manusia biasa. pernah punya smgat Ya Allah, berkobar kobar haaa. tp ada jugak stage yang rasa lemah. waktu tu, hanya diri sendiri bergaduh dengan perasaan.  macam monolog dengan diri sendiri. pernah buat? *kekening. ececeh penah lettew* 

so, cara nak menaikkan semangat yang tetiba jatuh sangat tuuu. boleh lah cuba baca buku Di mana Dia dihatiku. buku ni sangat best dan xbosan kot kalau baca. buku di dah lama. tapi apa salahnya mencuba untuk membaca? sebab monolog dengan hati itu perlu kerna ia memberikan kekuatan .next entry nanti sue update pasal buku tu ye?


p/s : Allah tutup aib kita, sebab tu kita nampak baik. *deep*




sincerely,
cactus.



Like us on Facebook