Pages

Tuesday, March 14, 2017

Pencarian Bloglist Cikjaja bagi April dan May




Assalamualaikum and hai semuaaa!


Bloglist cikja dah kosong since sebulan yang lepas. So, kalini cikja nak buat pencarian bloglist baru, yeay!

Syarat nak join pencarian ni senang jeee:

1. Ehem, mestilah kena follow blog cikja.

2. Follow instagram @smshandcraft (ada chance tinggi ni) 
  * kalau tade insta, mention ye dalam post!

3. Tag kawan blogger at least 4blogger sahaja! 

4. Tajuk entry mestilah "Pencarian bloglist CikJaja bagi Apr dan May"

5.  Link kan blog cikja pada banner and copy balik syarat-syarat ni, okay? 



P/s : jangan lupa tinggal kan link blog korang okay? Pemenang bloglist bebila je cikja umum!💕




Much love,
Suhaizasuki @ Cikjaja. 



Sunday, February 26, 2017

Preparation before performing umrah - Part 1


Assalamualaikum readers,

Part 1 - preparation before performing umrah.

Cikja pergi umrah haritu under Rayhar Travels and Tour pada 8 Jan - 19 Jan 2017. Alhamdulillah, Allah jemput. Rasa macam sedih je sebab banyak nya dosa diri ini tapi Allah bagi peluang untuk menunaikan ibadah umrah.

so tujuan post kali ni macam nak berkongsi apa yang perlu prepare before pergi umrah. First skali doa. Doa lah moga Allah jadikan diri kita sebagai tetamu. sebelum ni, dah dua org cikja sampaikan doa kepada orang yang pergi umrah. Doa moga Allah jemput cikja bersama keluarga. Apa yang cikja belajar dari sini, berdoa lah. tak semua orang berpeluang, ada ramai yang kaya, ramai yang travel sana sini tapi masih belum sampai rezeki dan ada yang tidak berduit tapi brkat doa diri sendiri dan orang lain, mana kita tahu. Smuanya dari Allah. Jangan pernah merendahkan doa. kerna dari doa itu, berkatnya tidak kita ketahui.

Nak dijadikan cerita, cikja ada jugak doa moga dapat kerja awal sikit. kiranya lepas grad tu dapat kerja and habis dah probation sebelum ambik cuti nak pi umrah. so tade lah segan sangat nak cuti lama sebab probation usually 3months je. And Alhamdulillah, Allah permudahkan. Allahu, syukur tak terkata.

Awal awal tu pilih travel mana nak guna. macam cikja dan family, kitorang guna Rayhar Travel (ada branch tganu, kl and banyak lagi). boleh guna package lain. cikja ambik package complete rayhar. Hotel madinah sama je semua package (Dallah Taibah) dan Makkah berbeza, cikja punya (Hotel Huwait Abdul Aziz). Package ni complete makan pagi, tengahari dan malam). Cikja terhilangkan pulak gambar package tu T_T

lepas dah settle semua, dah buat bayaran nanti Rayhar akan bagi bagasi (ada tiga beg besar, sederhana dan kecik). Ada lagi satu untuk kita bawak ke sana. dalam beg kecik sekali tu ada disediakan buku rujukan umrah. Ada tiga buku.



Rayhar ada buat kelas umrah 3 kali. tapi nak pi bebila kelas ada pun boleh je. tapi cikja sempat pi tiga kali je. Cikja nasihatkan baca buku yang agen korang kasi. biasanya dalam tu ada terangkan kisah tempat nk pergi, tentang umrah (complete) dan ada amalan sunat yang digalakkan.

sebelum pergi sana, korang try lah amalkn bangun malam. amalan solat solat sunat, sekurang-kurangnya kat sana nanti korang dah terbiasa dan badan pun tak penat. Doa moga semuanya dipermudahkan, jaga kata dan niat yang baik baik untuk ke sana.

Kalau dari segi pakaian pulak, bagi muslimah je ye cikja kasi.


jubah tu tak perlu banyak. sebab kat sana lagi banyak jubah korang berkenan nanti. Oh ye, lupaa nak mention, penambahan barangan :

1. spray wudhuk (untuk tawaf/saie kot terbatal wudhu') cara nk guna boleh tanya ustazah.
2. Vit c , panadol
3. krim pelembap muka (elak kulit dan bibir kering)

tu untuk barang barang, mental semua kena kuat. paham semua tentang perjalanan umrah. Kalau boleh letak stick note siap siap pada buku nota tu, senang nanti nak refer kat sana. Bila dah ready semua, dah complete, baru tenang sikit nak pi umrah.  nanti perjalanan dalam 8jam lebih dari KLIA ke Madinah. so kalau nak solat, boleh solat hormat waktu dlm flight (yang ni kalau nak lagi memahami tanya ustaz waktu kursus umrah, sebab tu kursus umrah penting. At least,ada gambaran nanti mcm mana).


Akhirnya, berdoa lah semoga Allah permudahkan. Minta maaf dengan family, kawan kawan, sedara semua sebelum gerak. NIat baik, so start dengan cara yang baik. minta maaf dan memaafkan. InsyaAlah Allah permudahkan.


Okay, nanti cikja sambung lagi Part 2 ye. Bila start menulis pasal umrah ni, rasa rindu pulak.


Sincerely,
Suhaizasuki.









Monday, February 6, 2017

3 Perkataan, Satu rasa. Arwah Nenek.


Image result for ayat alquran tentang kematian


Assalamualaikum, hai readers.

Jaga. Hargai. Sayang.

3 perkataan untuk satu rasa.


sekarang dah masuk 15 hari cikja balik dari umrah (waktu awal awal entry ni ditaip). alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. insyaAllah lepas ni cikja cerita pasal umrah ye. Dari awal hingga akhir cikja cerita. Doakan moga post tu dapat up awal sikit lah.

harini dah 15 hari balik umrah, 15 hari jugak arwah nenek tinggalkan cikja sekeluarga. kitorang panggil nnek tu xsama macam orang lain. kitorang panggil arwah dengan panggilan Mok (org terengganu punya dialek). kenapa panggil macam tu panjang cerita dia. tapi cerita arini tentang arwah.

Arwah seolah-olah tunggu kami balik. kami sampai khamis malam tu (19 Jan 2017). Arwah sebelum ni memang stay kat rumah maa atau rumah kakngah (which is sekali dengan cikja, dekat dengan tmpt kerja cikja). Sebelum pergi umrah maa pergi ambik arwah dekat rumah kat kampung, sebab arwah request nak balik duduk rumah dia sebab lama tinggal. so sepanjang kami pergi umrah arwah dah stay balik dengan kakngah.




Ni gambar arwah masa pergi konvo cikja. seronok arwah bila cikja ajak bergambar. Sebab arwah tak boleh jalan jauh, so kami ambik gambar sebelah kereta. Studio tu arwah tak dapat ikut. sebelum pi knvo ni, arwah cakap takpe ke dia pergi sekali sebab takut susahkan orang lain sbb dia kan xdpt jalan. kami semua cakap tak apa, ramai ada boleh tlg jaga kt sana. seronok dia dapat pergi. tak pernah pun arwah ni nak pergi mana mana tmpt jauh sebab dia sakit lutut, takut susahkan orang lain. itu hebatnya nenek cikja, dia tak pernah susahkan orang. Arwah nenek selalu usaha sendiri walaupun dia tahu ada anak cucu yang sanggup tolong.

Satu habit arwah ni, dia selalu tegur cikja bila cikja tengah iron baju untuk kerja. dia puji cakap baju lawa padahal baju cikja biasa je. lama lama rasa rindu dengar dia puji. Al fatihah. panjang kalau nak cerita pasal arwah, buat cikja rasa sedih.

so malam kami sampai tu semua salam and arwah nampak sedih, kami fikir sebab lam xjumpa dan kami selamat sampai sebab arwah memang selalu tanya bila kami balik Malaysia. malam tu arwah nnek mintak air zamzam sbb kitorang ckp kat sana selalu minum. dua kali dia mntak. maa terus kasi dia minum lepastu bagi makan kurma.

tengah syok kemas bagi souvenir dekat budak budak, arwah tanya yang dia ada ke. cikja dengan kakak cakap tade. kami saja nak gurau, lepastu maa pun kasi jubah untuk arwah. Pastu cikja dan kkak cakap la, mana boleh tade, mesti la ada tuk mok (arwah nenek). senyummmm je arwah malam tu. lepastu cakap kat dia, ad celak banyak tuk dia. arwah cakap banyak la nanti boleh pakai. kami kami ni cakap lah eh mestilah boleh, kat mana nak pakai semua boleh (arwah gelak senyum je malam tu). lepastu, arwah kata nak pergi toilet dan terus masuk tidur.

paginya biasa lah arwah bangun awal solat subuh dan selalu dalam pukul 7 lebih arwah tido balik. Nak breakfast dalam kul9 tu pelik kenapa arwah masih tak bangun lagi, kakngah pi kejut nak makan. waktu tu kakngah yang sedar arwah dah tade. semua terkejut dan waktu tu macam tak prcaya tapi kami redha. Abah maa menangis, itu yang paling sedih. kami pergi umrah dan baru balik, macam tak banyak lagi brcakap dengan arwah.

urusan arwah haritu sangat mudah. pukul 11 lebih dah mandikan arwah. waktu ni kami adik beradik ada, maa sebak tak boleh nak mandikan. Lancar je urusan mandikan arwah sebab makan terakhir arwah air zamzam dan kurma. sangat mudah. lepastu nak kafankan, cikja ada sekali waktu ni. cikja dapat tngok urusan dia dipermudahkan. Kain dipotong kecik sebenarnya tp alhamdulillah, Allah permudahkan. muka arwah sangat bersih,sangat cantik. lagi cantik dari biasa. saat nak tutup muka tu, kami sekeluarga cium arwah. Arwah ni kalau salam cium pipi, dia bukan bagi pipi taw, dia cium pipi kita. tak sempat kita nak cium dia. tapi kali ni kami yang cium dia. Allahu, sebak.

Waktu arwah ada tiap tiap malam arwah baca yasin. solat awal waktu. masuk je azan terus bangun pi solat. Suka tegur orang, suka buat baik dengan orang. Mungkin ni la cara Allah permudahkan urusan arwah sehingga kebumi. Alhamdulillah dekat kubur arwah dengan rumah kami. Arwah pun macam bersedia untuk meninggalkan kami.


Sejak kehilangan arwah, cikja jadi takut kehilangan yang tersayang, makin takut bila tak tunaikan apa maa abah nak. takut kalau terluka kan hati maa abah dan orang cikja sayang. Allahu, mati ni boleh berlaku bila bila je.




Al fatihah. Minah Bt Abdullah. 20 Jan 2017.
.




.