#Review

Review Bisik Pada Langit

9:12 AM

Assalamualaikum and hi readers,





Saje harini update awal awal pagi sebab mood tu ada dan idea pun ada. Semalam (err kalau entry ni update on time) haha pergi tengok wayang, cerita yang tengah viral tu Bisik Pada Langit. Serius cakap, cikja bukan jenis suka tengok wayang, even cerita aksi ke cerita cintan cintun ke apatah lagi cerita melayu. Sebab rasa macam teringin nak tengok cerita family ni. 

Plot cerita dia menarik, ringkas tapi penyampaian tu ada. Part awal awal tu okay lagi tapi lepas siti hajar tu accident, part tu dah mula dah watak ayah yang mana melibatkan protection pada anak perempuan dia. Cerita dia, Jalil Hamid ada 3 orang anak. Dua lelaki dan seorang perempuan. Si ayah ni sayang giler kot dekat hajar (which is usually ayah ayah buat dekat anak perempuan dia) then after spm hajar ni fly overseas, Australia, dekat sana ni lah Hajar accident motor di mana ayah dia tak tahu pun dia ni beli motor.

Part lelaki tu, Irwan call ayah Hajar bagitahu Hajar accident tu paling gentle plus berani kot. tak semua orang berani nk cakap dengan ayah perempuan *dlm ni Hajar la* even terpaksa. Start dari sini nilai nilai islam yang kita boleh ambik. Bila dapat musibah solat sunat hajat then baca yasin ramai-ramai bukan sekadar meratap menangis. Then, cikja tak nak cerita panjang-panjang since korang kena pergi tengok sendiri okay? hahaha

Part ibrah dari cerita ni kita dapat tengok lagi bila dapat berita baik tu, Ayah Hajar dapat berita Hajar sedar dari koma, tengah nk buat passport cancel tetibe then terus pergi sujud syukur. Nilai islamik yang mudah tapi tak semua orang amalkan.

Watak Dee, abg Hajar ni paling boleh dicontohi, seriusss. Banyak nya dia berkorban untuk adik-adik dan kasih sayang pd adik dia semua sama rata. Abg yang boleh fikir secara rasional. Serius Dee, memang anak yang baik.

Overall boleh cakap cerita ni sesuai untuk golongan marhein macam kita kita ni. bukan typical drama melayu habis belajar kerja company mak ayah, semua benda mak ayah support, lahir lahir berada dalam dunia mewah dahh. Serius ini cerita bukan typical cerita melayu, ini lah hakikat yang ada sekarang ni. So, worth for watching guys!


Rating cikja boleh bagi 9/10. Kenapa 9/10? hmm sebab ending dia. haaa pi tgk sendiri.


p/s : Part paling sedih, bila ayah dia cakap " Betul lah orang cakap, mak ayah kehilangan anak paling sedih dari anak kehilangan mak ayah".


Sincerely,
Suhaiza.



#Fitness #TravelMalaysia

Jelajah ke Bukit Keluang, Besut Terengganu

6:56 PM



Assalamualaikum, hi dear readers.




tudiaaaa tajuk acah acah fit dah mai dah haaaa. HAHAHA. Cerita dia, kawan cikja ada lah mai jenjalan Terengganu ni haaa. Kebetulan ada wedding kawan, so dia pun sekali menyelam lah. Since rumah cikja sekitar kerteh dan paka. So ambik masa 2jam lebih nak ke Bukit Keluang ni. Kami plan nak gerak pukul 4 pagi, so sampai awal boleh terus solat subuh and naik sanaa. Tade lah panas sangat bila sampai top. Cikja sendiri pun tak pena naik pun bukit ni. So main redah jela for the first time.

Sambungan yang cakap nak gerak pukul 4 pagi td tu sembang semata. Dah masing-masing tidur pun pukul berapa pagi, berangan la nak bangun awal? hahahah. Kami gerak sekitar 6.30, naik highway so sampai around 850 macam tu kot.



Bukit keluang ni dekat dengan Bukit Keluang Beach Resort, korang boleh terus search dekat TRAVELOKA kalau nak mudahh. Sampai sana, dah siap park kereta, korang boleh pilih dua lalun yang korang nak naik. Biasanya ramai yang naik ikut jalan belah kanan dari park kereta then straightttt je jumpa laluan nak naik bukit keluang, jalan around 500m kot? ke tak sampai. No worries, ramai je yang ikut laluan tu. Lagi satu laluan ikut tangga macam biasa, laluan kiri dari belah parking kereta. Cikja recommend tuk korang naik laluan bukit bukan tangga.

Laluan belah kanan dari parking kereta

Laluan belah kiri parking kereta, laluan tangga

Track dia tak teruk sangat tapi depends pada stamina masing-masing. tapi kalau naik dari tangga lagi penat kot? hahaha. Setengah jam mcm tu dah sampai puncak, itu pun ada jugak berhenti sebab kawan cikja tak pakai sport shoes, so kaki dia sakit sikit.

random photo 

Sampai kat atas ada lah pondok untuk berteduh. siap ada jual air tahu tak? memang gigih dorang angkut air tu dari bawah sampai ke atas. hahaha tapi ramai jugak yang beli, dah dahaga sampai atas, memang lah laku air air tu. hehehe.






Kami ambik gambar dalam beberapa minit. around 15 mint hingga 20 min then dah start turun. kami turun ikut laluan berbeza dari naik tadi which is akan turun ikut laluan tangga.




Turun ni kena pandai main kaki sikit. cuba tanya hikers lain jugak, cikja tak berpengalaman mana tapi sikit sikit tahu lah. Bila nak turun kaki serongkan. Jangan straight kan kaki nanti ibu jari kaki akan start sakit, silap silap boleh ada darah beku oi, rosak kuku kaki. Ni serius, especially yang nak hiking gunung. nah gambar kat atas tu kawan kita posing sikit sambil tarik nafas nak sambung perjalanan :p


 Nah, ni laluan tangga tuuu. tangga dia memain, mula mula besar curam je tangga diaaa. lama lama dah start kecik kecik before sampai bawah. hahaha


So dah lepas tangga ni, maksudnya dah sampai bawah bukit. Kat bawah tu banyak kedai makan. Nak breakfast or menikmati selera makanan ganu dipersilakan. Cikja tak ingat nak ambik gambar time turun since dah berpeluh habis. nak kejar pi kenduri kawan pulak hahaha.



Gambar dari puncak


p/s : Jangan risau nak naik bukit ni, even korang tak fit, lama tak exercise ke apa. Yang penting warm up je then naik slow slow okay? Hiking sekali dengan family pun best! hehehe


Thanks korang baca sampai habis! till next entry :)


Sincerely,
Suhaizasuki.



Medical Card - Dulu dipertikaikan. Diperlekehkan.

12:01 AM

Assalamualaikum and hi dear readers,


tengok title kat atas. dapat teka tak ni pasal apa?



Yes. medical card. Dulu sebelum cikja masuk praktikal dekat petronas, petronas mintak sediakan insurans pelajar sepanjang join praktikal dekat tempat dorang. Dan cikja ni dengan gigihnya tanya kawan, "korang, kita dapat insurans kan sepanjang praktikal? sebab company nak" then ada one person replied, "kenapa awak tade medical card ke? tade insurans sendiri?"


hmm weh deep wehhhh. Deep sampai ke tulang rusuk. EH.

Cikja bukan dari family senang. Maa abah dulu tak mampu nk provide medical card ni. Kalau sakit, pi government je or paling teruk baru pi swasta. Anak ramai, nak ada semua medical card, sakit jugak. Even abah dengan maa pun tade. Sejak dari tu, cikja nekad nak apply sendiri medical card tanpa susahkan maa abah.

Alhamdulillah, now cikja dah ambik takaful ikhlas,  bulanan 200. Ni cover terus ladies secure punya. Penyakit perempuan. Yang bestnya medical card ni manfaat untuk kita bila sakit dan bila dah tade. Nak cakap diri sendiri ni berharta, memang tak la. So dengan medical card ni, kalau one day ditentukan untuk warded sebab sakit ke apa senang, sebab dah terjamin. Dan kalaupun dah tade nanti, at least ada lah pampasan sikit kepada pewaris.

Kenapa sekarang dah kena ada medical card? sebab kita tak tahu apa takdir untuk kehidupan akan datang. kalau company cikja sekarang, ad medical punya benefits, tapi mungkin tak cukup untuk cover bila warded. Itu mungkin untuk sakit yang biasa macam demam dan sebagainya. So, ambik action yang bijak dan awal, pilih lah medical card yang sesuai. Kalau mampu rendah, ambik yang rendah, kalau mampu bayaran bulanan tinggi, ambik yang tinggi. Ikut kemampuan masing masing, tak ada pun orang paksa :)


p/s : Masa depan kita, tak pernah kita tahu. Itu semua rahsia Allah, cuma kita perlu bijak merancang dan usaha sebaiknya kerna Allah adalah sebaik-baik perancang.

Till then,

Sincerely,
Suhaiza.

Like us on Facebook