Why we must have a Planner

by - 10:10 PM




Assalamualaikum, hi readers.

Sebenarnya minat planner ni dah lama tapi macam tak berapa rajin sikit nak hias-hias dengan washi tape bagai. So untuk birthday kalini, cikja reward diri sendiri dengan pink planner beli dekat MR DIY je haaa. murah dan jimat! hahahaha



So dalam planner ni mostly banyak tentang fitness dan pasal pemakanan. hmmm, tak nampak ke wishlist dekat board sebelah tuuu. Loss weight haaa, dari tahun lepas lagi mende alah tu tapi asyik gain weight je haaa. Tambah tambah dah kerja ni, seriously naik banyak kilos. HAHAHA k tu gelak tak ikhlas.

Kerja banyak duduk je lepastu keluar lunch. bila banyak fikir mula lah lapar then cari makanan banyak banyak lepastu balik penat terus malas nak exercise. So salah siapa tu suhaiza? ehemm. kat area Terengganu ni pulak susah nak cari tempat nak hiking macam waktu duduk UPM dulu. Nak jogging macam tak berapa nak rajin.

Jadi dengan planner ni ada la sikit perubahan or inisiatif seketul suhaiza which is list kan apa yang nak buat especially pengambilan air supaya cukup 2.5 liter. Actually tu mcm sikit. Normal biasa 3liter la sehari kan.

So why we must have a planner ?

1. Tahu apa daily goals kita

Kelebihan sikit ada planner ni sebab kita tahu aim seharian kita. boleh tick kan or list kan apa nak buat dalam sehari. CIkja ada dua planner, satu planner ofis dan lagi satu personal planner and coming soon untuk ramadhan punyaa. Dari planner tu kita akan list kan apa nak buat untuk setiap hari tanpa ada yang tertinggal.

2. Kemas dan tersusun daily routine

Bila ada planner ni, kita akan tahu apa yang kurang dan apa yang kita patut tambah. sebagai contoh kita ambik fitness routine. Hari pertama, kita buat skipping 200, second day up lagi dan up lagi. dari planner ni kita akan nampak, mana kurang nya exercise kita dan mana perlu tambah untuk cepat kurus. Muahahaha

3. Hargai setiap hari kita

Cuba korang buat satu buku jadikan as planner. tak perlu pun buku lawa. just cukup untuk korang buat checklist seharian. lepas dah buat, apa korang rasa? korang akan rasa setiap hari korang terisi dengan benda best best sebab korang dah decide awal awal apa target korang. jangan cakap tak kalau belum pernah buat.

4.  Positive vibes everyday

Sebab kan kita selalu listkan perkara best best, so setiap hari positive vibes tu akan adaa. Pagi pagi dah check planner kena buat apaa. Walaupun sometimes ada yang tak terkawal, tapi at least cuba capai apa checklist seharian kita.


Okay dah situ dulu kelebihan kita ada planner ni. Lepas ni cikja bagi website yang ada gambar lawa lawa  untuk isi dekat planner okay?



p/s : As a organize person, having planner is a must. Appreciate each day of yours.




Sincerely,
Suhaiza.





You May Also Like

16 comments

  1. Indeed. If you have planner, you can jot down what you think and all that. Best gile. haha Pastu, we can recap what we did yesterday and a week ago and that. kan? :P

    ReplyDelete
  2. planner sy berhabukkk! kejap kelaut kejap semangat je nak update planner huhuhu. cekidaut blog sy utk tgk planner yg saya guna :D

    ReplyDelete
  3. It's good to have a planner if you're an organized person, but if you're not. Don't waste your money haha but you can always try right? Good sharing, followed you here and do visit my blog if you've free time :)

    ReplyDelete
  4. betul.
    But I do not have a planner. Just buku nota kecil sebagai reminder hari - hari pergi kerja dan ianya sangat membantu. By the way, good idea untuk ada planner, hehe.

    ReplyDelete
  5. Saya kadang2 semangat update planner, kadang2 terbengkalai. Tapi, stp kali new year smangat pulak nak beli planner baru. hukhuk

    ReplyDelete
  6. Setakat ni, belum berjaya lagi ada planner. Apa-apa semua harapkan notes dalam phone aje. Hehehe... Tahun depan bolehlaa kot wujudkan planer ni. Dah boleh masukkan dalam list azam tahun depan. Hiks! 🙆💕

    ReplyDelete
  7. Baru saya tau apa itu planner. Selama ni tak tau kangsung. Nasib baik saya baca ni.

    ReplyDelete
  8. thanks for sharing.. selama ni sy buat tapi kadang x ikut.. hehehe..

    ReplyDelete
  9. pun wajib ada planner lagi2 bila jadi student ni :D

    ReplyDelete
  10. correct. mesti ada planner. mcm akak ni, diari jabatan tu la planner akak, jaja. dlm tu la akak organize monthly. but since ia nyer diari jabatan, for personal matters akak tempek dgn notepad aje. tak write permanently dlm tu. mudah. bila in one planner, dpt organize hal2 keje, hal2 rumahtangga, baru la rasa tersusun idup ni.

    ReplyDelete
  11. penting... supaya semuanya teratur..

    ReplyDelete
  12. busyra suka la tngok planner comel2 ni. hehe

    ReplyDelete
  13. salam kenalll. busyra singgah sini . :)

    ReplyDelete
  14. tengah mencari organizer baru yg praktikal n cun ..

    ReplyDelete
  15. Bagusnya ada planner. Siqah nanye dari dulu nak ada planner tapi entah kenapa masih malas nak buat. Beli boleh tapi nak istiqamah tulis planner tu lah masalahnya. Siqah suka tengok plannner comel2. Tergerak je hati nak beli. Hehe

    ReplyDelete

Hello There! :)