Jawatan besar di sisi manusia atau Allah?

8:30 AM


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dear readers,

selama 7bulan alhamdulillah, tamat dah intern dekat Petronas Carigali Kerteh. bukan sebagai budak engineer, just human resource tapi alhamdulillah, banyak pengalaman yang dapat.

secara kasarnya nak cerita pasal jawatan dan pangkat. banyak sebenarnya pengalaman pasal kehidupan yang diri ni dapat kat sini. kebiasaanya kita dapat tengok typical movie la kan. asal jawatan tinggi je lupa diri, pi kelab sana, pi enjoy sini. tu yang biasa kita tengok pastu kita mula lah duk fikir org jawatan besar kat luar pun cenggitu.

but different situation here, alhamdulillah bila intern kat sini banyak benda yang membuka minda. kalau pasal belajar tak perlu cakap lah memang banyak. cuma kat sini macam nak tekankan pasal kehidupan. mostly encik encik berjawatan besar kat sini semuanya sgt jaga akan hubungan dengan Allah SWT. berjawatan besar kat sini xsemestinya jadi manager ke apa tapi as long as you dah keje dekat situ, tu pun kira berjawatan besar dari kami budak intern ni haa. setiap hari khamis, department kami akan adakan tazkirah and bila tazkirah tu our head of department will give his opinion. we will do rotation for the tazkirah which is each of us akan berpengalaman untuk bagi tazkirah, kalau intern yg smpt boleh lah kasi sebelum habis. kalau x, insyaAllah boleh praktikkan ilmu yang dapat, ye dak ?oh well, sambung balik kisah td. setiap kali dia bersuara and kami akan berasa kagum. selalu sentuh pasal hubungan dengan Allah. Even bukan dalam tazkirah pun, dia tetap kan tunjukkan contoh yg baik, solat jemaah, solat dhuha. Tu yang boleh nampak, yang tak boleh nampak? Moga Allah berkati kita semua.

Pemimpin akan dipandang tinggi sekiranya dia mampu mengetuai sesuatu majlis islamik/solat/tazkirah dan sebagainya
quotes dari one of lecturer from UPM. tapi betul lah. contoh hang pemimpin pi majlis tahlil and ank buah mintak hang lead tahlil and you cant do that. sedih jugak kan? T_T

next is pasal solat sunat dhuha. Allah, sukanya tengok. bila pi surau/terlintas kawasan surau. tak penah kosong surau waktu pagi, ramai pergi tunaikan solat sunat dhuha. rasa diri ni rendah sangat, hang baru budak praktikal and keje pun blom dapat tapi dah sombong dengan Allah, tengok yg dah kerja tu. solat dhuha tanda syukur pd Allah atas rezeki and kurniaan.   *deep nyaa awak ni suhaiza*

lepastu they taught me about life. kehidupan ni berputar. sekejap kita kat atas sekejap kita kat bawah. even you budak praktikal but if you have any ideas/comments, teruskan. we will support each other and they really helped me through my journey as intern. T_T 





p/s : dalam hidup ni tak perlu sombong dengan Allah, sebab kalau Allah nak tarik balik apa yang Dia kasi, sekejapppp je. Jadilah seseorang yang apabila matinya dia, orang akan bercakap/kenang kebaikan bukan keburukan.


Sincerely,
Suhaiza.

Alaa, imagine macam cakap dengan kawan jee

12:09 AM


Assalamualaikum,

Harini satu hari gigih duk edit blog sampai jadi cenggini lepastu dah malam dah cakap kat diri sendiri xnak edit dah. leceh -_-

tengah mengedit blog, saja blogwalking pastu tgk ramai blogger yang masih aktif and ramai dah senyap terus. lepastu suka la tanya diri sendiri nak teruskan ke tak lagi blogging ni. hmm nak T_T but i know tak banyak pun readers.

dah tahu diri sendiri tak suka bercerita sangat, tp suka menulis. suka membaca buku cerita dan motivasi je  lepastu bila baca then cerita dekat orang lain, okay la tapi at the end nanti mesti akan ada yang tercicir.

sebagai contoh la kan,


  • khamis lepas, 30 July 2015. 
sebabkan minggu lepas last day intern, so my supervisor asked me to give tazkirah. and i feel like nak bagi ke tak nak. hmm, xpena bagi lagi ni. SERIUS NI TAK PENA BAGI TAZKIRAH FORMAL. duk bebel ngan member boleh la kan.perasaan time nak kasi tuu, asyik nak pi toilet laa, sejuk habes tangan ni haaa. tp kawan wasep cakap buat macam awak bercakap ngn kitorang je ni haaa. *terus lega*


Tajuk tazkriah , husnul khatimah. Actually bagi tajuk ni sebab terkesan sangat bila baca buku ni, HUSNUL KHATIMAH. buku ni cerita pasal kehidupan kita. macam post last week, macam mana kalau tiba tiba kita meninggal? O Allah, cant imagine. time bagi tazkirah ni rasa mcm banyak story, cakap macam tak nak berhenti tapi yang org dapat tangkap story tu, satu jee. sedih. hahahaha cerita tentang majikan and pekerja. sama macam kita yang bekerja/menuai di dunia untuk dapatkan hasil dari majikan (Allah SWT) di akhirat.

banyak benda nak selitkan dalam tazkirah tu, tapi last last tak terselit. hahahha. sebab tu la kadang lagi suka menulis sebab boleh edit apa yang tertinggal. kalau bercakap, xmampu nak edit. haha.


p/s : so suhaiza akan terus menulis. sebab penulisan blog ni sememangnya dari hati. kalau perasan, entry blog ni macam mood swing macam tuan diaa. hahahaha. 


okay tata till next entry. lepas ni nak cerita pasal intern plak :p


sincerely,
Suhaiza






Like us on Facebook