SS Shares. story 1.

4:27 PM

assalamualaikum.


ni entry tertangguh sebenarnya. cerita sebenar. actually, my friend of mine asked me to write about her in this blog. kisah penghijrahan dia. bila dia mintak sue terus setuju untuk tulis.

actually, kitorang sebenarnya tidaklah serapat mana before ni. tp tak tahu sejak bila. kitorang mula rapat and sharing almost eveything. and then, i realized that she actually have her own story.

okay, macam mana eh nak start. oh yaa, btw sue xnak mention siapa dia since dia mintak and mungkin tu lagi baik.

sebenarnya, dia seorang yang biasa. happy go lucky person and kalau bahasa mudah, jenis bising jugak. tapi hakikatnya dia sgt baik dan yang paling penting, JUJUR

kisah yang nak share kat sini. dia dulu ada boyfriend. yes pakwe. then dia tetiba terdetik untuk berubah. yes, berubah *xyah nak terkejut sangat* maksudnya berubah kat sini, dia tadelah terus stop/clash dengan bf diaa. maksudnya dia nak kurang contact. tapi bagi pihak bf dia pulak, seolah olah xsokong dia. mungkin bf dia rasa yang mcm alasan tu mcm kolot tuk guna? or kadang kadang disebabkan cliche sangat ayat orang guna untuk clash " awak patut dapat org lagi baik and so on" , so bila dah selalu orang lain guna, tp bila kena pada batang hidung sendiri dia akan rasa mcm kena tipu jugak lah kot? kesian sebenarnya bila orang yg ikhlas guna reason ni untuk break up tp dianggap lain. tp sue tadelah salah sesiapa. sebab siapa sue nak salahkan orang lain, ye dak?

okay pastu sambung balik, oh jap, sue assume nama that girl miss L lah ye? miss L ni sebenarnya tahu dia dah banyak buat dosa. tapi dia dapat rasa Allah jaga dia. Allah detikkan dalam hati dia apa sebenarnya benda salah yang dia pena buat and sebab paling besar yang dia dapat rasa sebab surrounding jugak la. lepas beberapa bulan lah kot? dia dah pun break up dengan dia punya bf, actually, tak totally break up tp mcm lost contact macam tu and status tergantung. miss L dah anggap dia break up la kot.

bila dah tade relationship dengan sesape ni, dia dah mula tukar image. before tu lagi tp mcm biasa laa, nak berubah ni mmg senang senang cuma takut bila berubah mendadak tak istiqamah pulak yee. miss L dah mula pakai baju lelok, tudung lelok. *bfore ni pun elok je, cuma berubah lebih baik sikit la* tp miss L cakap, banyak2 perubahan nak buat, paling susah nak pakai stokin. so, cara terbaik miss L guna, dia memang akan pakai kasut ke mana je dia pergi. discussion ke, makan ke, or ke mana je. and bila pakai kasut orang tadelah pandang pandang dia pakai stokin. tu cara miss L elak jadi awkward.

lepas tu, miss L ni tengah sem break, miss L banyak fikir dan kadang rasa macam xyakin dengan diri sendiri, tp alhamdulillah, sepanjang beberapa bulan dia kat rumah, hati dia terisi dengan benda baik bai, mak ayah ada untuk guide miss L. jarang keluar rumah, pastu tgk tv, ceramah live or tv. tp yang paling best, miss L cakap yg semua adik bradik dia pun cuba lakukan benda yang sama. berubah ke arah kebaikan. tapi antara dorang miss L lah yang paling lambat.

pastu common story yang biasa kita dengar, or mungkin kita sendiri pun buat. one day tu, miss L keluar dengan siblings yang lain dah dekat maghrb mcm tu, dorang pun berhenti masjid solat, before this asal pergi masjid je xrasa nak berjemaah, yelaa alasan nak cepat. biasanya mak miss L je akan ikut imam. then haritu, dorang semua berjemaah and that feeling sangat bermakna smpai dia rasa nak menangis. since that day, hidup dia totally dah berubah. and now, dia masih lagi tengah kuatkan hati untuk berubah.



itulah cerita miss L. kisah ni kisah benar. sue hanya berkongsi cerita untuk kebaikan semua. terima kasih awak sebab sudi share dengan sue. hanya Allah tahu perasaan sue time tu :)

source : google


p/s : lepas baca ni, janganlah awak judge orang yang ada partner and seangkatan tu selalu buat dosa, ingat, dosa dorang mungkin kita nampak, kebaikan dorang kita tak tahu. dan yang paling penting, dosa kita yang orang tak tahu mungkin lagi banyak. Allahu.


kita bukan sesiapa nak judge orang. hidayah milik Allah, mungkin sekarang kita baik, tp akan datang? wallahu'alam. mintak dijauhkan dari perkara tak baik.


kalau rasa nak share story, kalau rasa nak meluahkan tp segan dengan yang lain. boleh je emel kat sue. suhaizasuki@gmail.com  , jangan risau, sue tak akan dedahkan identiti sesape yang share tu. sama jugak mcm miss L ni .


sincerely,
Suhaiza





soalan akademik yg flexible kot?

12:52 AM

bismillah.
assalamualaikum readers sekalian *kalau tade pun anggap ada jela,okay?* Haha
okay, td 14/09/14. kitorang bebudak 3rd year hrd ada laa buat gathering sikit. yang organized semua ni semestinya president n budak laki batch kitorang. ada je yg xjoin n ada yang join.


overall,semua okay. plan terbaik. kitorang gerak dlm 8lbh pastu smpai putrajaya pastu makan makan n berborak.


berborak tu sebenarnya ada soalan yg kasi untuk djwab.
so,here i am. nak ceritakan. sy dpt soalan "cara motivasikan diri sendiri". soalan ni macam more to akademik kan? tp bilaa fkir hmm xpun. berkait dgn hidup kita seharian sebenarnyaa.
okay,disebabkan td mcm xleh nak jawab sgt soalan tuu. bukan xleh jawab cme mcm trtnya tanya ap yg ak buat eh nk motivate diri. haaa mcm tulaaa.


first,menulis. sy sgt suka menulis. kalau xdalam blog,dalam diary. nak cerita dekat org mcm hmmm hanya yg trplh je kot? tp jarang. lebih selesa menulis. time menulis tulaaa nak nanges ke nak marah ke apa. tp alhamdulillah. masih trkawal lg kalau nak marah. n plg truk pun,tahan marah sampai nanges. muahahah


then,menjahit or crafting. crafting is the best therapy for me. bilaa menjahit tak ingat orang lain. berada dalam dunia sendiri.
okay both of that yg share dlm session td.

actually jawapan tu sebenarnya more to nk kawal stress kot?
sebab im the type of person yg mudah nak down and mudah nk motivated balik. just down kejap n talk to myself, cakap yg

"suhaiza,ad hikmah semuaa ni. Allah tahuuu."

"suhaizaaaa,kau belajar kat sni sbb apa,betulkan niattt"

"suhaizaa,ramai lg yg alami bnda truk dr kau,bersyukur sbb kena bnda yg remeh je"

sebenarnyaaa tu cara sue motivasi diri sendiri. sebab diri kita,hanya Allah dan kita tahu limit diri kitaa. so bila dh rasa down,bg balik ayat yg boleh buat kita motivated balik. kadang kadang kalau kita mintak org bg kata kata smgt,back to diri sndri jugak. yelaa sama ada kita nak terima semua tu dengan cara positif ke negatif, ye dak?tp xsalah mintak org lain bg smgt kat kita. dpends pd diri masing masing.

pastuuuu, lebih selesa sorg sorg. haaa tuuuu cara plg best kot? sbb bila rasa down,muhasabah balik. apabendaaa la yg buat ak rasa down ni. bila dah listkan,baru tahuuu. ooo benda ni rupanyaaa. so bila sorang sorang tu ingt Allah,ingat maa abah,along kngah kcik ee adik. anak anak cikjaa. n kawan semuaa. time tu bru rasa lega sikit.


ada lagi ke eh? rasa mcm dah tade.


oh haaa, share dgn yg tersayang. ops! jgn fkir lain dulu. sue tade yg special,i mean pakwe or teman istimewa. so sue xpena trfkir nak share dekat org yg trsyg sgt tuu. tp btol, actually cara tu sbnrnyaa boleh buat kita motivated tw. yelaa,org yg kita syg bg smgt thennn secara automatik kita mcm, waaaa ak kena kuat ni. haaa mcmtuuu. tp sue ckuplaa skdr cara yg atas atas td. sebab mcm yg sue cakap. sue ni cepat down n cepat motivated balik. :')


cepat down tu xelok! jangan nak ikut!


p/s : mungkin next entry. sue update selasa ni kot? pasal kisah sorang kawan. dia yg mntk sue share kan pada semuaa. and mngkin kisah dia tu boleh inspires org lain. kan?
okay,dah nk tidoq.



owner,
Suhaiza.
.
.
gambar kt bwah sbg bukti mmg suka menulis. semua ad dekat fon. senang. hahaha




Like us on Facebook