BUKIT HARIMAU MENANGIS, TERENGGANU

by - 6:01 PM





Assalamualaikum dear readers,

Okay untuk kali ini nak ceritakan sedikit tentang perjalanan hiking Bukit Harimau Menangis ni. Bukit ni terletak di Kemasek, Terengganu. Sebelum viralnya pasal bukit ni, dah ada yang start hiking dah cuma sekarang kan dah ramai yang mengamalkan gaya hidup sihat. Jadinya, bermula lah viralnya Bukit Harimau Menangis ni tapi dengan usaha jugak YB kawasan kita, IR Saiful Azmi. gituuuu.

Dah lama nak naik tapi belum berkesempatan cuma dua minggu lepas adalah rakan kerja lama whatsapp ajak join hiking bukit ni. Actually last minute jugak then terus contact kawan sekolah ajak join sekali.

Gerak awal dalam pukul 715 pagi pi pick up sorang sorang kawan cikja untuk gerak ke sana. So incomplete sorang lagi tak dapat ikut since demam tak elok elok lagi haaa.

Ni awal awal naik

Lepas dari jalan Tar ni, terus naik ke bukit. Ada dalam 4 checkpoint kalau tak silap, bukit ni okay untuk santai-santai family.


ni checkpoint pertama rasanya

checkpoint kedua

Checkpoint ketiga kot? 


Hahaahaa actually dah lupa dah aturan checkpoint ni sebab pi sini member guide so memang jadi mcm slow sikit lah nak mengingati. ini pun banyak ambik gambar time turun. Last checkpoint nanti senang nak cam sebab dia memang penghujung jalan haha.

Bukit harimau menangis ni kalau weekend, jumaat dan sabtu memang akan ada jualan di awal awal pendakian sebab ramai yang mendaki sekali dengan bawa anak anak. So peniaga banyak sediakan air, makanan dan semua jenis barang niaga sehingga kan baju pun ada haaa.



Itu gambar bila dah sampai puncak. maaf uolss spam gambar kami jeee, muahaha sebab tiada gambar view pulak alahai. Tapi so far bukit ni okay la. Santai jee.

Thank you pak guard! haha


Sincerely,
Suhaizasuki.



You May Also Like

11 comments

  1. akak suka je tengok orang2 p hiking.. tapi x mampu buat.
    sokong uols dari jauh laa ye hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe its okay akk, support kitorg yg minat ni pun dah okay :)

      Delete
  2. First time dgr pasal bukit ni. Hehe padahal sebelah negeri je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so apa lagi, mai la join trip hiking sini :p

      Delete
  3. Hehe terperanjat baca nama bukit ni hehe. Ika dah lama tak hiking.. rindu... tapi rindu dah terubat bila pergi Fraser Hill hari tu.. jalan kaki turun naik bukit dari tower clock ke appartment tu dapat lah jugak feel2 hiking tuu haha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kitorg org sini pun terkejut tikah haha, nak feel lagi dtglah hike santai kt sini :)

      Delete
  4. ishh bukit harimau menangis..scary pulak bila baca nama bukit tu..

    ReplyDelete
  5. rajinnyaa...first time dengar nama bukit tu...

    ReplyDelete
  6. i love nature and am missing it.
    seorang ray datang menekan butang follow #327. hi selamat berkenalan.

    ReplyDelete
  7. Rarenya nama tempat ni 'bukit harimau menangis' kenapa harimau tu menangis eh! soalan hahaha...

    Suka tengok kawan-kawan hiking tapi Mrs. A tak pernah join lagi

    ReplyDelete

Hello There! :)