bila rindu, apa yang dapat aku lakukan ?

10:45 PM



rindu itu fitrah, cinta itu fitrah. jangan salahkan hati atas cinta yang pernah ada.


kita manusia biasa, yang tak pernah lepas dari rasa rindu.cinta.sayang. memang itu sememangnya perlu wujud.

tapi apakah kewujudan cinta itu pada aras dan jalan yang betul ? *tepuk dada tanya iman. 


aku. seorang insan yang sememangnya pernah merasai cinta. sehingga pada suatu ketika aku jatuh. jatuh dalam kekecewaan. kekecewaan ini banyak mengajar aku erti kehidupan.erti rindu.erti cinta. semua ini sangat bermakna. 


bila rindu. tak perlu kau tangiskan apa yang berlaku. mintak pada yang atas sana.ALLAH. yang sentiasa ada. waktu kau sedih, kau gembira, semuanyaaa Allah tetap ada. mengadu padaNya. hati manusia, Allah yang jaga. Doa padaNya.

Allah menyatakan dalam surah Ghafir, ayat 60 :

"Dan berkatalah Tuhan kamu, berdoa pada Aku, nescaya Aku perkenankan (permintaan) kamu" 

aku ceritakan apa yg sepatutnya aku kongsikan. lakukan semuanya kerana Allah. kau akan rasa keindahan hidup ini.. bila semuanya kerana Allah, kau tak akan rasa kecewa. aku manusia biasa, yg kadang kala wujud rasa rindu. aku masih mencuba kawal segalanya. aku masih mencuba wahai sahabat.



p/s : bulan ini, bulan yang mulia. cuba kawal hati, kawan perkataan, kawal tingkah laku. InshaaAllah bila bulan ini kau dapat kawal semuanya, hati kau akan terbiasa dan Allah akan permudahkan segalanya pada masa akan datang.


tiada yang lebih dekat dengan kita selain Allah.


" Dan demi sesungguhnya, Kami menciptakan manusia dan Kami sedia mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, sedang (pengetahuan) Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya " ( surah Qaf, ayat 16)

#muhasabah diri.











kuatkah aku ?

9:26 PM

salam alaykum sahabat sekalian. hewhew.



imma happy girl. dah sihat sepenuhnyaaa. alhamdulillah.

kuatkah aku ? sebenarnyaaa minggu lepas demam, sakit tekak and batukkk. hari first demam memang xsedar. rasa penat penat then rse sejuk. rupanya muka dah merah. pastu second day, yg tu memang dah xlarat tapi tetap kerja sebab tak tahu mcm mne nak mintak plus segan nak mintak cuti.

yang second day tu serius mencabar. sehari duk kedai peluk bear! hahahaha. cian bear tu. malam tu memang tidur awal. sebab dah xlarat sgt dahhh.

alhamdulillah, demam kali ni masih boleh bertahan. ramadhan yang lepas pun demam. itulah namanya ujian dari Allah. sejauh manakah kekuatan yg kita ada. bersangka baik padaNya :)

waktu demam tu ma tade, so kngah take over. hehehe, serius kngah memang sgt caringgg. time tu semua tade kt umah, kakcik kak ee tade, so kngah je yg ade, hehehe tu untungnya ada kakak ramai <3

so harini dah okay dahh.alhamdulillah Ya Allah. sakit tekak n batuk yg paling lama rasanya. tak menahan. nak telan makanan pun sakit. tapi bila kita bersangka baik pada Pencipta. semuanya menjadi indah. Allahuakhbar.


Indahnyaaa dunia jika semuanya kerana Allah. 

p/s : bila kita sakit ni lah, kita nak tengok siapa yg ambik berat pasal kita. alhamdulillah, there is always someone who cares for me ^^



oh btw, ade banyak yg nak kongsi ni. tp since busy sebab kerja, tergendala. pls wait for another entry. mihmih *bajetblogpemesittewni




salam ramadhan Al Mubarak.

3:44 PM



assalamualaikum darlinggsss sekalian.


pada waktu ketika ini sudah masuk hari ke 3 kita berpuasa. kita okayyy not me only . hihihi


alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

bersyukur sgt dapat berjumpa lagi ramadhan untuk kali ini.

semoga ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnyaaa, inshaaAllah

so so so, 

apa khabar iman anda wahai darling sekalian ? masih okay ? menaik atau menurun ? *tepuk dada tanya iman anda* :)

nak kongsikan sesuatu sebenarnya, harap orang yg bukak blog ni dapat la baca, kalau ad yg bukak la..

* kita ade 30 hari dalam bulan ramadhan, dalam al quran ad 30 juzuk. kebetulan yg telah diciptakan. gunakan satu hari untuk membaca 1 juzuk al quran. 

*lakukan lah amalan sunat sebanyak yang boleh. tapi ingat. " Dahulu kan yang wajib kemudian baru yang sunat "

okayy, tu je nak share kan. tahu sikit je info :( inshaaAllah. nanti ad perkongsian yg lagi banyak.

inshaaAllah.



salam ramadhan :)




dear me.







Like us on Facebook