soalan akademik yg flexible kot?

by - 12:52 AM

bismillah.
assalamualaikum readers sekalian *kalau tade pun anggap ada jela,okay?* Haha
okay, td 14/09/14. kitorang bebudak 3rd year hrd ada laa buat gathering sikit. yang organized semua ni semestinya president n budak laki batch kitorang. ada je yg xjoin n ada yang join.


overall,semua okay. plan terbaik. kitorang gerak dlm 8lbh pastu smpai putrajaya pastu makan makan n berborak.


berborak tu sebenarnya ada soalan yg kasi untuk djwab.
so,here i am. nak ceritakan. sy dpt soalan "cara motivasikan diri sendiri". soalan ni macam more to akademik kan? tp bilaa fkir hmm xpun. berkait dgn hidup kita seharian sebenarnyaa.
okay,disebabkan td mcm xleh nak jawab sgt soalan tuu. bukan xleh jawab cme mcm trtnya tanya ap yg ak buat eh nk motivate diri. haaa mcm tulaaa.


first,menulis. sy sgt suka menulis. kalau xdalam blog,dalam diary. nak cerita dekat org mcm hmmm hanya yg trplh je kot? tp jarang. lebih selesa menulis. time menulis tulaaa nak nanges ke nak marah ke apa. tp alhamdulillah. masih trkawal lg kalau nak marah. n plg truk pun,tahan marah sampai nanges. muahahah


then,menjahit or crafting. crafting is the best therapy for me. bilaa menjahit tak ingat orang lain. berada dalam dunia sendiri.
okay both of that yg share dlm session td.

actually jawapan tu sebenarnya more to nk kawal stress kot?
sebab im the type of person yg mudah nak down and mudah nk motivated balik. just down kejap n talk to myself, cakap yg

"suhaiza,ad hikmah semuaa ni. Allah tahuuu."

"suhaizaaaa,kau belajar kat sni sbb apa,betulkan niattt"

"suhaizaa,ramai lg yg alami bnda truk dr kau,bersyukur sbb kena bnda yg remeh je"

sebenarnyaaa tu cara sue motivasi diri sendiri. sebab diri kita,hanya Allah dan kita tahu limit diri kitaa. so bila dh rasa down,bg balik ayat yg boleh buat kita motivated balik. kadang kadang kalau kita mintak org bg kata kata smgt,back to diri sndri jugak. yelaa sama ada kita nak terima semua tu dengan cara positif ke negatif, ye dak?tp xsalah mintak org lain bg smgt kat kita. dpends pd diri masing masing.

pastuuuu, lebih selesa sorg sorg. haaa tuuuu cara plg best kot? sbb bila rasa down,muhasabah balik. apabendaaa la yg buat ak rasa down ni. bila dah listkan,baru tahuuu. ooo benda ni rupanyaaa. so bila sorang sorang tu ingt Allah,ingat maa abah,along kngah kcik ee adik. anak anak cikjaa. n kawan semuaa. time tu bru rasa lega sikit.


ada lagi ke eh? rasa mcm dah tade.


oh haaa, share dgn yg tersayang. ops! jgn fkir lain dulu. sue tade yg special,i mean pakwe or teman istimewa. so sue xpena trfkir nak share dekat org yg trsyg sgt tuu. tp btol, actually cara tu sbnrnyaa boleh buat kita motivated tw. yelaa,org yg kita syg bg smgt thennn secara automatik kita mcm, waaaa ak kena kuat ni. haaa mcmtuuu. tp sue ckuplaa skdr cara yg atas atas td. sebab mcm yg sue cakap. sue ni cepat down n cepat motivated balik. :')


cepat down tu xelok! jangan nak ikut!


p/s : mungkin next entry. sue update selasa ni kot? pasal kisah sorang kawan. dia yg mntk sue share kan pada semuaa. and mngkin kisah dia tu boleh inspires org lain. kan?
okay,dah nk tidoq.



owner,
Suhaiza.
.
.
gambar kt bwah sbg bukti mmg suka menulis. semua ad dekat fon. senang. hahaha




You May Also Like

0 comments

Hello There! :)