Tips - Donate today, save lives!

12:04 AM

Assalamualaikum readers.






oh well, petang semalam (6/3/2016) dekat kolej ada buat event and ada blood donation sekali. actually, event ni kita panggil Putra Cancelor Carnival (PCC) *tak tahu? boleh search, international event kot, come on! * Dengan gigihnya, cikja nak pi derma. Bawak buku derma skali kotttt. First agak cuak, takut tak lepas. Then sekali lepas jugak! Blood donation ni ada stage dia. 

Tadi ada problem sikit, tukar tiga tempat dan lepas kena inject bius dua dua tangan baru dapat derma. Alhamdulillah, at least masih diberi peluang.

Since ni dah kali ke-empat cikja jadi penderma, alah baru keempat sibuk nak post sini, oh well kongsi tips tak salah kan.

A day before donation, please and please tidur awal. jangan gatai nak tidur lewat stay up bagai. sebab nanti tak lepas untuk donation? nak tahu kenapa? actually, yang ni tak ingat tapi kalau tak silap Dr ada cakap ganggu HB (Haemoglobin) kita dan tekanan darah as well *Doctors and future doctors please assist kalau tersilap cakap* but for sure, tidur awal tu penting!

Lepas tu, makan sebelum pi menderma. jangan kasi perut kosong guys! kalau perut kosong nanti tak lepas stage nak menderma. Bila dah donate, badan kita akan lemah. so kalau korang tak makan, badan lagi lemah dan boleh jugak pengsan! jangan main main.dan mungkin jugak dengan makan sebelum derma, underweight dapat dielakkan. muahaha

Jangan buat aktiviti berat sebelum donation. kalau jogging ke berjalan jauh ke apa, kasi badan lagi penat. kalau nervous pun sama, nanti tekanan darah akan naik. Tadi kawan cikja ada sorang tak lepas sebab before tu, dia pi jalan kaki jauh tengah tengah matahari tegak atas kepala. lepas tu pi nak derma then tak lepas. so elakkan okay? oh ya, cuba tenangkan hati jugak!

Jangan menderma pada awal period. okay ini untuk gegirls. kalau awal awal period. Elakkan menderma. Niat tu sangat baik sebab nak menderma kan, tapi elakkan since nanti takut bagi kesan pada badann, badan jadi lemah sebab keluar banyak darah dan mungkin boleh pengsan. so cuba elakkan jugak. InsyaAllah, next time will be your turn okay? ^_^

Dah sampai turn tu, tenang rileks je main game kat henpon ke apa. bila nurse dah start nak cucuk tangan hang yg comel tu, jangan pandang! or jangan pandang time org lain punya turn! nanti rasa dia dupdap dupdap. buat lekkkk je. at last, jarum semua dah siap ada kat tangan dan dengan jayanya darah dah keluar dengan begitu lancar. 


Bila dah derma, perasaan dia lain tw! Best gilos. Rasa mcm nak derma lagi. Hahaha. Tp lepas derma rehat la kejap, untuk elak pening ke pengsan ke and jgn buat kerja berat. 



Cikja lepas derma tu duk diam je dlu, lepas tu hilang segala pantang😅. 

P/s: donate today, save lives! 


Sincerely,
Cikja. 



You Might Also Like

8 comments

  1. sy msih x ckup berat nak derma :"(

    ReplyDelete
  2. baru2 ni sy ada baca artikel tau..derma darah kuatkan jantung..tp sy takut jarum so xpernah lg derma darah..ngeee

    ReplyDelete
  3. belum pernah menderma darah lagi =__='

    ReplyDelete
  4. salam..
    bestla dpt derma..
    Yaya xboleh coz xckup..huuu

    ReplyDelete
  5. Takutnya nak derma darah. Memang tak pernah lagi derma darah ni. :(

    ReplyDelete
  6. Singgah dulu, nanti datang lagi. Satu tips yang bagus. =)

    ReplyDelete
  7. sllu sy check hb sy rendah, baru berapa kali je lepas utk menderma,hhehee
    biasanya kalau lps period pon hb rendah..

    ReplyDelete

Hello There! :)

Like us on Facebook